Pred početak Kongresa
20

Nikšić: Bećirović je tražio da ne uvodimo funkciju zamjenika predsjednika SDP-a

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić kazao je pred početak Kongresa SDP-a kako je Denis Bećirović insistirao na tome da se ne ide s izmjenama stranačkog statuta u dijelu koji se odnosi na uvođenje funkcije zamjenika predsjednika SDP-a.

Nikšić je kazao da mu je zadovoljstvo što će oko 800 delegata SDP-a iz cijele BiH imati priliku razgovarati o budućnosti SDP-a. Kako kaže, na Kongresu SDP-a bit će izabrani Glavni odbor, Nadzorni odbor i Statutarni odbor.

"Glavni odbor je taj koji na svojoj prvoj sjednici bira svoje rukovodstvo, Predsjedništvo SDP-a i potpredsjednike. Svakako, razgovarati ćemo i o izmjenama Statuta SDP-a te donijeti određene rezolucije koje će biti smjernice za program SDP-a u narednom preriodu", rekao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a poručio je kako očekuje da će delegati danas pokazati zavidno jedinstvo i da će stranka iz kompletnog procesa izaći još jača.

"Izmjene Statuta SDP-a govore o nekoliko stvari, a javnosti je najinteresantnije bilo da mi u ovom trenutku imamo brend u stranci, čovjeka koji je imao 200 hiljada glasova i moje mišljenje je da on, kada se već nije kandidovao za predsjednika, treba biti zamjenik predsjednika", kazao je Nikšić.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Ipak, Denis Bećirović, kako kaže, insitirao je na tome da se ne ide s izmjenama Statuta SDP-a kada je riječ o uvođenju funkcije zamjenika predsjednika SDP-a što je stranka u konačnici i prihvatila.

"On je i na taj način pokazao koliko želi da SDP bude što je više moguće jedinstven. Odbio je da na bilo koji način on bude kamen spoticanja ili eventualnog razdora u SDP-u", rekao je Nikšić.

Što se tiče saradnje Bh. bloka on je rekao da jako važno da se pošalje poruka kako postoji snaga u BiH koja je spremna graditi državu na civilizacijskim vrijednostima i tekovinama antifašizma.