Začuđen "dizanjem histerije"
0

Nikola Špirić: Žalim svog nasljednika

SRNA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da je začuđen da je podignuta "tolika histerija" u vezi sa izborom novog Vijeća ministara, za koji je rekao da je "organ bez kompetencija".

"Veoma žalim svog nasljednika, jer dolazi na mjesto bez komeptencija", rekao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu, dodajući da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti "plus - minus dva ministra" u odnosu na sadašnji.

On smatra da je "ovo logična faza u koju ulazi BiH - da se ljudi nauče da se sastaju i sami donose odluke",  ali da to ne smije da traje dugo. 

"Ne mogu se očekivati od jednog ili dva sastanka krucijalni i spektakularni iskoraci", naglasio je Špirić i dodao da su sva pitanja - državne pomoći, popisa, presude "Sejdić-Finci" itd. - rješiva za 15 dana. 

Prema njegovim riječima, ta pitanja neće za nas riješiti ni SAD ni Evropa, "ali, na žalost, još u BiH ima političara koji misle da će neko izvan BiH rješavati probleme u BiH".

On je dodao da mnogi očekuju da se zaoštre problemi pa da se prizove jače prisustvo međunarodne zajednice, ocijenivši to  kao Božiju kaznu za BiH i sve nas. 

"Optimizam mora da dođe iz BiH, a ne da bude unesen u BiH", rekao je Špirić i dodao da je do sada postojala velika zavisnost od međunarodnih institucija. 
Predsjedavajući  Vijeća ministara BiH pozvao je na svakodnevni dijalog, a ne samo jedan dan u mjesecu. 

"Najopasnije je da se to rješava vaninstitucionalno. Uz pomoć međunarodne zajednice stvaraju se nad institucije i paralelni sistemi", naglasio je Špirić.