"Blokada odlučivanja"
30

Nikola Špirić: Glasanje protiv je naš stav do definitivnog stava NSRS-a

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nakon današnjeg zasjedanja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH SNSD-ov delegat Nikola Špirić pojasnio je njihov način glasanja.

Špirić je kazao da su na tragu zaključaka sastanka od prije dva dana u Banjoj Luci, nakon odluke Ustavnog suda, koja je prema Špirićevom mišljenju protiv interesa ovog entiteta i koja derogira Dejtonski sporazum, zastupnici iz SNSD-a danas glasali protiv svih odluka.

"To je naš stav do definitivnog stava Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana u ponedjeljak i tada ćemo vidjeti koji su daljnji koraci predstavnika iz RS u institucijama BiH", izjavio je Špirić.

On je pojasnio kako je glasanje protiv način da ne dopuste da se donese ikakva odluka dok se ne uđe u odlučivanje o Ustavnom sudu.

"Ne odlučivati znači ne dozvoliti da se glasa protiv interesa RS-a. Mislim da je naš stav ne dozvoliti donošenje bilo kakvih odluka dok se ne uđe u rješavanje problema s Ustavnim sudom BiH", kazao je Špirić.

Sinoćnji sastanak s predstavnicima zemalja Kvinte Špirić je okarakterisao kao informativni, a kako je sazvan na inicijativu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Dalje vam ništa ne mogu reći. Bio je korektan sastanak koji je inicirao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik", rekao je Špirić.

Osvrnuo se i na prijedlog delegata Denisa Bećirovića da Dom naroda PSBiH danas raspravlja o neustavnom postupanju Milorada Dodika. Kako kaže, delegati imaju pravo predlagati tačke, a dosadašnji stav Doma naroda PSBiH na prijedloge Bećirovića dovoljno govori o karakteru tih prijedloga.

"Mislim da ta vrsta političke piromanije nije korisna za BiH i to je jedini moj stav", zaključio je Špirić.