BiH
0

Nikola Dronjak: Vlast u RS-u je u strahu od naroda i narodnog gnjeva

Anadolija
Nikola Dronjak
Nikola Dronjak
U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska potrebno je s vlasti skinuti nenarodni režim, kako bi se mogle provesti obimne socijalno-ekonomske reforme, poručili su danas na konferenciji za novinare članovi Udruženja građana "Slobodna republika".

Nikola Dronjak, aktivista ove nevladine organizacije, ocijenio je da je "aktuelna vlast u RS-u u strahu od naroda i narodnog gnjeva sprema na sve“.

"Oni se boje da se istrage o kriminalu i korupciji iz Srbije ne prošire i na RS, jer su se kraci te hobotnice i ovdje pružili. Zato sada i masovno traže odstupnicu kako bi mogli pobjeći iz RS-a, da ne bi bili suđeni za ono što su radili“, istakao je Dronjak.

Komentarišući posljednja dešavanja u bh. entitetu Federacija BiH, Dronjak je pozvao učesnike plenuma građana da "svoje zahtjeve zadrže u socijalnim okvirima“.

"Pozivamo ih da ne traže promjene Ustava BiH i razgradnju Dajtonskog sporazuma, jer bi to moglo samo poslužiti nacionalistima da radikalizuju situaciju u BiH“, rekao je Dronjak.

Iako je tokom obraćanja novinarima u više navrata ponovio "da je položaj građana u RS katastrofalan, da njome vlada nepotizam, kriminal i korupcija", razlog zašto građani na sve to šute, prema njegovom mišljenju, leži u činjenici da su "sindikat i udruženja koja okupljaju boračku populaciju i koji čine najveći socijalni potencijal, pod punom kontrolom predsjednika RS Milorada Dodika“.

Komentarišući prošlonedjeljno protestno okupljanje ratnih veterana RS, Dronjak je izjavio da izražavanje socijalnog bunta građana "na tome neće stati“.

"Vlasti poručujemo da smo mi djeca tih nezadovoljnih ljudi koji nisu spremni šutke trpiti. To smo pokazali i kada smo na ulice izveli studente prošle godine u Banjoj Luci“, zaključio je Dronjak koji je do polovine 2013. godine bio predsjednik Unije studenata RS.