{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Niko ne zna šta se krije u tunelima bivše fabrike Vistad kod Višegrada

S
10.4.2013. u 08:28
0
5
Niko ne zna šta se krije u tunelima bivše fabrike Vistad kod Višegrada
0
Niko ne zna šta se krije u tunelima bivše fabrike Vistad kod Višegrada
Foto: SRNA
Brdo Okolišta, kod Višegrada, smješteno na desnoj obali Drine, poznato je po starom putu (džadi), koji je vodio na planinu Sjemeć i dalje za Rogaticu, tu je i Jevrejsko groblje, gdje je sahranjena Loti Celermajer, poznati lik iz Andrićevog romana "Na Drini ćuprija".
Ali, brdo Okolišta poznato je i po tome što se u njegovom podnožju, na mjestu današnjeg Doma zdravlja, pred Drugi svjetski rat, nalazila Fabrika za proizvodnju oružja Vistad, vlasništvo valjevskog industrijalca Nikole Stankovića.

U toj fabrici proizvodili su mine za minobacače, upaljače i artificije, a, kako neki kažu, i ručne i avionske bombe.

Brdo Okolišta krije i još neistražene tajne četiri tunela, koja su, dok je Vistad radio, izbušena u njegovoj utrobi, a danas se u njih može zaviriti samo kroz metalne rešetke.

Od 1939. do 1941. godine u ovoj fabrici je radio sada osamdesetosmogodišnji Milovan Jevđić iz višegradskog naselja Gornje Šeganje."Preko veze sam se zaposlio u firmi Nikole Stankovića, koja je, prema tadašnjim pričama, imala više od 4.000 radnika koji su radili u tri smjene. Radio sam na mašini za proizvodnju kapica za ručne bombe 'kragujevke'", priča Milovan.

On navodi da je Fabrika bila "zlatna koka" za radnike - "fizikalci" su dnevno zarađivali osam, a majstori 40 dinara. Isplata je bila svake sedmice na šalteru, gdje su im dijelili kesu para.

Poređenja radi, za sedam dinara tada se mogla kupiti vreća brašna.

I Milovan se sjeća tunela u Okolištima od kojih su tri "polazila" iz fabričkog kruga. On nije u njih ulazio, tamo su išli najpovjerljiviji, ali zna da se u četvrtom, na vrhu brda, punile bombe u trotilnici.Vistad su 1941. godine preuzeli Nijemci, a poslije rata na tom mjestu osnovano je preduzeće "Partizan", kasnije "Metalac“.

Na tunele su tada stavljene rešetke, ali je jedan od njih osposobljen i očišćen da bi poslužio kao skrovište.

U Višegradu je teško naći čovjeka koji je istraživao unutrašnjost četiri tunela u brdu Okolišta. Iako u njima vjerovatno ništa nema, niko se ne usuđuje da zaviri u njihovu unutrašnjost, niti za to postoji bilo kakva potreba.

Iznad Vistada bila je vila Nikole Stankovića, koja je poslije Drugog svjetskog rata konfiskovana i pretvorena u gradsku bolnicu.

Milovan Jevđić priča da se dobro sjeća inžinjera Stankovića, za koga kaže da je za radnike bio "k'o duša", da je jedini u gradu imao automobil, ali da se često vozio u fijakeru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: