BiH
6

Nikić: Kontakti s novom parlamentarnom većinom postoje, HDZ 1990 spreman razgovarati

Piše: N. N.
Pero Nikić, glasnogovornik HDZ-a 1990, kaže za Klix.ba kako ova stranka ima kontakt sa strankama nove parlamentarne većine u FBiH, ali i sa drugim relevantnim političkim faktorima.

"Kontakt postoji sa strankama nove koalicije, ali i sa svim parlamentarnim strankama u FBiH, kao i sa svim relevantnim političkim i međunarodnim faktorima", kaže Nikić.

On dodaje da je HDZ 1990 spreman da se započnu određeni razgovori sa strankama koje čine parlamentarnu većinu.

"Naš stav je jasan od početka. Mi smo spremni dati doprinos i naš izborni rezultat nam daje i odgovornost da svojim kapacitetom, u onoj mjeri u kojoj ga posjedujemo, damo doprinos rješavanju ukupne situacije", navodi Nikić uz napomenu da u HDZ-u 1990 imaju jasne principe pod kojim uvjetima su spremni postati dio jedne nove parlamentarne većine, a to je, prije svega, postojanje jasnog plana i programa šta će koalicija uraditi.

Delegati HDZ-a 1990 u Domu naroda su podržali usvajanje Zakona o radu, ali su zastupnici iste stranke u Zastupničkom domu bili protiv usvajanja ovog zakona.

"Nikakav raskol niti oscilacije ne postoje unutar HDZ-a 1990. Od početka smo ukazivali na brojne nedostatke ovog zakona, kao i na potrebu dijaloga sa svim ključnim partnerima. Zakon smo podržali u Domu naroda jer smo željeli stvoriti prostor i vrijeme da se i dalje razgovara o njemu. Moram priznati kako su pojedine političke stranke našu dobru volju iskoristile pa je nakon toga odmah po hitnoj proceduri zakon upućen i u ZD Parlamenta FBiH i tu smo bili protiv", kaže Nikić.

Što se tiče raspodjele pozicija, kaže da je previše rano govoriti o tome.