{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nikada se neću pojaviti pred pravosuđem BiH"

F
25.10.2010. u 20:20
0
13
"Nikada se neću pojaviti pred pravosuđem BiH"
0
"Nikada se neću pojaviti pred pravosuđem BiH"
Ante Jelavić
Nekadašnji član Predsjedništva BiH Ante Jelavić izjavio je kako se nikada nije razgovoralo o ustupanju sudskog procesa, koji je protiv njega otvoren u BiH, pravosuđu Republike Hrvatske, te tvrdi da se nikada neće pojaviti pred bh. sudskim organima.
U telefonskoj izjavi iz Zagreba za banjalučku Alternativnu televiziju Jelavić je rekao da ne vjeruje u pravosudne organe BiH.

"Sud BiH može ustupiti predmet hrvatskom pravusuđu, može me čak i osuditi u odsutnosti i poslati jednu takvu presudu, bez obzira koliko je zakonita ili nezakonita, na izvršenje hrvatskom pravosuđu. Ako do toga dođe, ja ću, naravno, u Hrvatskoj izdržavati kaznu, čak i na temelju presude u odsutnosti“, ustvrdio je Jelavić.

BiH i Hrvatska imaju potpisan sporazum o međusobnom izručenju pravosnažno osuđenih osoba.

Naša zemlja je u Hrvatsku proslijedila oko 30 zahtjeva u kojima traži izvršenje kazne zatvora za osobe koje tamo borave, a čeka se djelovanje tamošnjeg pravosuđa u skladu sa potpisanim sporazumom.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje onih kojima sudski procesi nisu do kraja završeni, kao što je slučaj sa Jelevićem.

Rasprava o žalbi na prvostepenu presudu, kojom je Ante Jelavić proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja još uvijek nije održana pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Selma Hećimović, saradnik za odnose sa javnošću Tužilaštva BiH rekla je da je Tužilaštvo obaviješteno od Suda BiH da je od Ministarstva pravde zaprimilo informaciju da je optuženi Ante Jelavić državljanin Hrvatske i da nema uvjeta za njegovo izručenje BiH.

Za Jelavićem je raspisana međunarodna potjernica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: