HDSSB
0

Glavaševa stranka "nastavlja pravnu bitku o dokazivanju njegove nevinosti"

SRNA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) saopštio je, povodom hapšenja Branimira Glavaša u BiH, da zajedno s Glavašem i njegovim advokatskim timom "nastavlja pravnu bitku u dokazivanju njegove nevinosti".

Predsjednik ove stranke Vladimir Šišljagić naveo je u saopštenju da je hapšenje Glavaša "očekivana posljedica politički motivisanog i montiranog procesa" i da zbog toga HDSSB, čiji je Glavaš član, odlučno nastavlja sa svojim aktivnostima u realizovanju programa s ciljem sveukupne obnove i razvoja Slavonije i Baranje.

Branimir Glavaš, koji osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj 1991. godine,  uhapšen je sinoć u Drinovcima, u opštini Grude. 

Njegov advokat Ante Madunić rekao je da Glavaš ima tri dana da se žali na odluku o pritvaranju i sedmicu dana da se žali na izrečenu kaznu, javili su hrvatski mediji.

Ministarstvo pravde BiH nedavno je dobilo iz Hrvatske zahtjev za izvršenje zatvorske kazne nad Glavašem, kojeg je hrvatsko pravosuđe osudilo na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

 On je po komandnoj odgovornosti osuđen, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu. 

Glavaš, koji ima državljanstva BiH i Hrvatske, pobjegao u BiH u maju 2009. godine, uoči izricanja prvostepene presude na Županijskom sudu u Zagrebu.
BiH i Hrvatska u februaru su potpisale Sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Tim sporazumom se onemogućava osobama sa dvojnim državljanstvom da se skrivaju u drugoj zemlji u kojoj nisu osuđene.

Vijeće Suda BiH održalo je 11. septembra javnu sjednicu na kojoj je razmatran slučaj "Glavaš". Tužilaštvo BiH smatra da Sud BiH treba da potvrdi kaznu od osam godina zatvora. Glavaš se tada nije pojavio na ročištu u Sudu BiH u Sarajevu.

On je nedavno izjavio da će "radije nevin robijati osam godina u Zenici, nego ijedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom kazamatu".