{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nijedna politička stranka nije uplatila sredstva u fond za poplavljena područja u FBiH

10.4.2015. u 08:02
50
80
Nijedna politička stranka nije uplatila sredstva u fond za poplavljena područja u FBiH
50
Nijedna politička stranka nije uplatila sredstva u fond za poplavljena područja u FBiH
Foto: Klix.ba
Zaključno sa početkom aprila, Federalni fond za pomoć nastradalim područjima na teritoriji Federacije BiH je na svom donatorskom računu prikupio novčana sredstva u ukupnom iznosu od 13.308.343,39 KM, potvrđeno je za Klix.ba.
Fond je do sada distribuirao novčana sredstva u iznosu od 13.200.000,00 KM, a sredstva se prikupljaju pomoću posebnog računa pri Ministarstvu finansija Federacije BiH. Prikupljanje je započeto još za vrijeme poplava i prije zvaničnog osnivanja Fonda.

Iz Ministarstva finansija su nam dostavili detaljne podatke o svim pravnim i fizičkim osobama koje su uplatile novac za pomoć ugroženim područjima nakon majskih poplava.

Prema ovim podacima, moguće je pratiti sve uplate koje su izvršile pravne ili fizičke osobe do 1. septembra 2014. Do tada je prikupljeno blizu 9,7 miliona KM.

Posebno u prvim danima nakon poplave, mnoge bosanskohercegovačke firme izdvojile su znatna sredstva kako bi pomogli ugroženima. No, na račun su sredstva uplaćivali i građani Bosne i Hercegovine, kako oni iz zemlje, tako i iz inozemstva.

Međutim, zanimljivo je da nijedna politička stranka, kao pravni subjekt, nije uplatila nikakva sredstva u ovaj Fond.

Istovremeno, prema podacima Centralne izborne komisije, političkim strankama je iz budžeta sa svih nivoa u periodu od 2004. do 2014. isplaćeno blizu 200 miliona KM.

Također, političke stranke su na predizbornu kampanju potrošile najmanje četiri miliona KM, koliko je prijavljeno CIK-u, dok Transparency International smatra da je taj iznos znatno veći.

Istina, pojedine stranke su određenu pomoć distribuirale preko određenih nevladinih organizacija ili lično na terenu preko svojih aktivista. Međutim, to pokazuje da ni političke stranke nemaju povjerenja u institucije koje osnivaju. Također, pojedini političari i članovi njihovih porodica uplatili su određena sredstva kao pojedinci.

Federalni fond za pomoć nastradalim područjima na teritoriji Federacije BiH osnovan je nakon majskih poplava. Fond ima mandatno zaposlenog jednog službenika (direktor Fonda), te pet zaposlenih službenika na određeno vrijeme. Za režijske troškove Fonda u 2014. godini odobreno je 100.000 KM (utrošeno je cca 73.000 KM), a za 2015. godinu prema finansijskom planu predviđeno je cca 430.000 KM iz rezervi budžeta Vlade Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: