{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godinu nakon poplava: Šta će biti s Federalnim fondom za pomoć poplavljenim područjima?

19.5.2015. u 08:00
14
29
Godinu nakon poplava: Šta će biti s Federalnim fondom za pomoć poplavljenim područjima?
14
Godinu nakon poplava: Šta će biti s Federalnim fondom za pomoć poplavljenim područjima?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon majskih i avgustovskih poplava 2014. godine, koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu, na prijedlog Vlade Federacije BiH, Parlament FBiH donosi Zakon o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima na teritoriji Federacije BiH.
Nakon donošenja Statuta Fonda i rješenja o imenovanju direktora Federalnog fonda Jasmina Jaganjca, Federalni fond je i zvanično počeo preduzimati aktivnosti u cilju otklanjanja posljedica nesreće.

“Fond se našao pred iznimno zahtjevnim i odgovornim zadacima u smislu saniranja nastalih materijalnih šteta: obnova i izgradnja infrastrukturnih, privrednih i stambenih objekata, porušenih i oštećenih škola; uređenje i čišćenje vodotoka koji nisu u nadležnosti agencija za vodno područje; urgentna i(li) trajna sanacija klizišta; obnova poljoprivrednog zemljišta i stočnog fonda, pomoć ljudima u građevinskom materijalu”, kažu za Klix.ba iz Fonda.

S obzirom na ograničena sredstva kojima raspolaže Fond, kao prioritetni zadatak označena je sanacija oštećenih i izgradnja totalno uništenih stambenih objekata.

Zaključno sa početkom aprila Fond je na svom donatorskom računu prikupio novčana sredstva u ukupnom iznosu od 13.308.343,39 KM. Skoro sva prikupljena sredstva Fond je već distribuirao prema krajnjim korisnicima.

“Prema podacima kojima raspolažemo, potrebno je izgraditi još oko 360 domova, a za čiju realizaciju moramo osigurati finansijska sredstva u iznosu od blizu 12,5 miliona KM”, dodaju iz Fonda.

Međutim, postavlja se pitanje šta će biti s Fondom nakon što bude okončan posao zbog kojeg je i osnovan.

“Federalni fond je osnovan iz potrebe, a njegov vijek uslovljen je obimom posla koji je preostao da se uradi, kao i dinamikom sanacije i izgradnje uništenih stambenih i infrastrukturnih objekata”, poručuju iz Fonda.

Fond ima jednog mandatno zaposlenog službenika (direktor Fonda), te pet zaposlenih službenika na određeno vrijeme. Za režijske troškove Fonda u 2014. godini odobreno je 100.000 KM, a utrošeno je blizu 73.000 KM. Za 2015. godinu prema finansijskom planu predviđeno je blizu 430.000 KM, a sredstva će biti izdvojena iz rezervi budžeta Vlade Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: