BiH
14

Godinu nakon poplava: Šta će biti s Federalnim fondom za pomoć poplavljenim područjima?

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon majskih i avgustovskih poplava 2014. godine, koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu, na prijedlog Vlade Federacije BiH, Parlament FBiH donosi Zakon o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima na teritoriji Federacije BiH.

Nakon donošenja Statuta Fonda i rješenja o imenovanju direktora Federalnog fonda Jasmina Jaganjca, Federalni fond je i zvanično počeo preduzimati aktivnosti u cilju otklanjanja posljedica nesreće.

“Fond se našao pred iznimno zahtjevnim i odgovornim zadacima u smislu saniranja nastalih materijalnih šteta: obnova i izgradnja infrastrukturnih, privrednih i stambenih objekata, porušenih i oštećenih škola; uređenje i čišćenje vodotoka koji nisu u nadležnosti agencija za vodno područje; urgentna i(li) trajna sanacija klizišta; obnova poljoprivrednog zemljišta i stočnog fonda, pomoć ljudima u građevinskom materijalu”, kažu za Klix.ba iz Fonda.

S obzirom na ograničena sredstva kojima raspolaže Fond, kao prioritetni zadatak označena je sanacija oštećenih i izgradnja totalno uništenih stambenih objekata.

Zaključno sa početkom aprila Fond je na svom donatorskom računu prikupio novčana sredstva u ukupnom iznosu od 13.308.343,39 KM. Skoro sva prikupljena sredstva Fond je već distribuirao prema krajnjim korisnicima.

“Prema podacima kojima raspolažemo, potrebno je izgraditi još oko 360 domova, a za čiju realizaciju moramo osigurati finansijska sredstva u iznosu od blizu 12,5 miliona KM”, dodaju iz Fonda.

Međutim, postavlja se pitanje šta će biti s Fondom nakon što bude okončan posao zbog kojeg je i osnovan.

“Federalni fond je osnovan iz potrebe, a njegov vijek uslovljen je obimom posla koji je preostao da se uradi, kao i dinamikom sanacije i izgradnje uništenih stambenih i infrastrukturnih objekata”, poručuju iz Fonda.

Fond ima jednog mandatno zaposlenog službenika (direktor Fonda), te pet zaposlenih službenika na određeno vrijeme. Za režijske troškove Fonda u 2014. godini odobreno je 100.000 KM, a utrošeno je blizu 73.000 KM. Za 2015. godinu prema finansijskom planu predviđeno je blizu 430.000 KM, a sredstva će biti izdvojena iz rezervi budžeta Vlade Federacije BiH.