Mladen Ivanković Lijanović
0

Nije razgovarano o konkretnim kadrovskim rješenjima"

FENA
Mladen Ivanković Lijanović
Mladen Ivanković Lijanović
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka Radom za boljitak odlučile su pristupiti implementaciji izbornih rezultata konstituiranjem domova Parlamenta Federacije, izborom predsjednika i dva potpredsjednika te Vlade Federacije BiH, saopćeno je danas nakon sastanka lidera ove četiri stranke u Sarajevu.

Na sastanku je konstatirano da su HDZ BiH i HDZ 1990 odbili da se pridruže ovom bloku, a odbili su i prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića o principima raspodjele hrvatskih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

"Prema tome, kazali smo da idemo sami u implementaciju vlasti, odnosno završetak procesa izbora u Dom naroda Federacije BiH, izbora izvršne vlasti, konstituiranja Vlade FBiH, dakle zaokruživanje vlasti na nivou Federacije BiH, a nakon toga i na nivou države BiH", izjavio je večeras nakon sastanka predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović.

Po njegovim riječima, najvjerovatnije će u srijedu i četvrtak biti sazvane sjednice Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH.

On je kazao da na današnjem sastanku nije razgovarano o konkretnim kadrovskim rješenjima.

Na novinarsko pitanje kada se može očekivati formiranje vlasti, odgovorio je: "Mi se nadamo da ćemo za tjedan dana imati Vladu Federacije BiH".