Vijeće ministara BiH
0

Nije raspravljano o platama u pravosudnim institucijama

FENA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o kreditu između BiH i UniCredit Bank Austrija AG za projekt Opremanja kantonalne bolnice u Orašju.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice rekao predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, radi se o beskamatnom kreditu od 1.980.000,00 eura, s grace periodom od četiri godine i rokom otplate od 12,5 godina.

Sredstva su namijenjena za nabavku opreme koja će omogućiti kvalitetnije pružanje zdravstvenih usluga građanima.

Na prijedlog predsjedavajućeg, Vijeće ministara BiH je zaključilo da članovi Vijeća ministara BiH sutra posjete Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu radi upoznavanja aktuelnog stanja u ovoj rafineriji u svjetlu potrebe donošenja odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

Špirić je istaknuo da je Rafinerija u Bosanskom Brodu strateški kapacitet koji "puni budžet" države BiH.

"Ako će BiH dobiti jedan strateški kapacitet koji je od regionalnog značaja, onda bismo svi trebali raditi na tome, da ne bismo radili u korist vlastite štete", rekao je.

Dodao je da će se vidjeti kakvo će izjašnjavanje biti kada oni koji imaju dilema vezano za tu odluku budu na licu mjesta u prilici da razjasne te dileme.

"Da smo danas imali tu tačku dnevnog reda, da smo se izjašnjavali, ostalo bi u domeni politikanstva, a ne jedne racionalne odluke", smatra Špirić.

Osim toga, Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo odluku o rasporedu sredstava tekućeg granta "Sufinansiranje sportskih manifestacija". Donošenjem ove odluke Vijeće ministara BiH podržat će 158 sportskih subjekata i manifestacija s ukupno 1.115.000,00 KM. Najveći dio tih sredstava dobit će Olimpijski komitet BiH.

Špirić je dalje naveo da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o rasporedu sredstava tekućeg granta "Međunarodna kulturna saradnja". Ukupno raspoloživa sredstva za ovaj tekući grant iznose 600.000,00 KM. Sredstva će dobiti 124 korisnika u pojedinačnim iznosima od 1.000 do 20.000 KM.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Analizu vanjskotrgovinske razmjene BiH za period januar-mart 2010. godine, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Istaknuo je da je u odnosu na isti period prošle godine trgovinski deficit bio manji za 22,18 posto.

Prema ovoj analizi, u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je robe u vrijednosti od 2.750,44 miliona KM, što je za 1,73 posto manje u odnosu na isti period 2009. Istovremeno, ukupan izvoz je iznosio 1.538,94 miliona KM, što predstavlja rast za 23,91 posto u posmatranom periodu. Tako je trgovinski deficit dostigao iznos od 1.211,50 miliona KM ili za 22,18 posto manje u odnosu na isti period 2009., a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 55,95 posto.

Međutim, s dnevnog reda današnje sjednice skinuto je nekoliko važnijih tačaka.

Jedna od njih je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Špirić je rekao da je ova tačka skinuta na prijedlog resornog ministra, jer je u korespodenciji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH traženo da se još razgovara o tim izmjenama da bi se došlo do najboljih rješenja.

Na zahtjev više ministarstava skinut je i Nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, kojim se, naveo je predsjedavajući, olakšavaju uvjeti za sticanje bh. državljanstva. Najavio je da će se pokušati doći do saglasnosti da bi se na narednoj sjednici oba ova zakona našla na dnevnom redu.

Također, na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s dnevnog reda je skinuta odluka o raspodjeli tekućih grantova.

Špirić je rekao da su određena sredstva bila predviđena u korist Vanjskotrgovinske komore BiH za podršku sajamskim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, ali je predlagač "zbog aktualne situacije u Vanjskotrgovinskoj komori" tražio da se ova tačka povuče s dnevnog reda.