Vlada FBiH
24

Nije produžen moratorij na zapošljavanje državnih službenika u FBiH

Piše: Ervin Mušinović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije produžila moratorij na zapošljavanje koji je bar na papiru zabranjivao federalnim upravama, federalnim upravnim organizacijama, federalnim ustanovama i drugim federalnim institucijama i službama, izuzev ministarstava, prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.

Posljednja odluka o produženju moratorija na zapošljavanje državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika donesena je 29. marta ove godine i njom je zabranjeno primanje novih uposlenika do 30. juna 2018. godine.

"Federalna vlada je za još tri mjeseca, do 30. juna 2018. godine, produžila moratorij na zapošljavanje. Riječ je o zaduženju federalnim upravama, federalnim upravnim organizacijama, federalnim ustanovama i drugim federalnim institucijama i službama, naročito Agenciji za državnu službu FBiH, institucijama FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javne ovlasti i imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnim ministarstvima, da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika. Također, ove institucije su zadužene da do 30. juna 2018. godine obustave zaključivanje svih ugovora o djelu. U slučaju neodgodive potrebe, ugovor o djelu mogu zaključiti isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH", saopćeno je 29. marta 2018. godine iz Vlade Federacije BiH.

Federalni organ izvršne vlasti tada je precizirao i da u slučaju neodgodive potrebe saglasnost za provođenje konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva finansija, kao i za zaključenje ugovora o djelu, daje isključivo Vlada FBiH.

"Saglasnosti za provođenje konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika, koje je Vlada Federacije BiH dala prije stupanja na snagu ovog zaključka, ostaju na snazi. Ranije date saglasnosti za zaključivanje ugovora o djelu ostaju na snazi, neovisno o izmjenama predmeta ugovora. U slučaju promjene broja izvršilaca, novi ugovori o djelu mogu biti zaključeni isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije BiH", pisalo je u odluci.

S obzirom na to da Vlada Federacije BiH nije donijela novu odluku o produženju moratorija u praksi to znači da federalni subjekti od 1. jula 2018. godine ponovo mogu vršiti nesmetano zapošljavanje u neefikasnom i nefunkcionalnom sistemu javne uprave koji ni u kojem kontekstu ne zadovoljava potrebe građana entiteta FBiH.

Činjenica je da moratorij na zapošljavanje nije funkcionisao ni za vrijeme trajanja, a tome najbolje svjedoči podatak da je u protekle tri godine u općinskim, kantonalnim i federalnim organima vlasti putem javnih konkursa u FBiH zaposleno 815 novih državnih službenika.

Što se tiče organa čiji je osnivač Federacija BiH, u periodu od tri godine (od 1. aprila 2015. godine do 1. aprila 2018. godine) u federalnim organima zaposleno je 218 novih državnih službenika, a 69 ih je zasnovalo radni odnos na osnovu internih konkursa ili premještaja. To znači da je 287 osoba u periodu od 2015. do 2018. godine zasnovalo radni odnos u institucijama vlasti FBiH. U isto vrijeme za 263 državna službenika prestao je radni odnos po raznim osnovama.

Zvanični podaci govore da kada je riječ o ministarstvima, najveći broj državnih službenika (12) zaposlen je u Ministarstvu finansija FBiH na čijem čelu se nalazi Jelka Milićević iz HDZ-a BiH , Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH (osam) na čijem čelu se nalazi Vesko Drljača iz SBB-a i Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH (osam) kojim upravlja Salko Bukvarević iz SDA.

Zanimljiva je informacija da u protekle tri godine u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH, kojim upravlja Aljoša Čampara iz SDA, Zajedničkoj službi Parlamenta FBiH, Arhivu FBiH, Uredu predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ BiH) i Komisiji za koncesije FBiH nije zaposlen nijedan novi državni službenik.

Još uvijek nije poznato zbog čega Vlada Federacije BiH nije produžila moratorij na zapošljavanje koji je bar deklarativno zabranjivao prijem novih državnih službenika. Entitetski ministri u međuvremenu su održali dvije sjednice Vlade FBiH i to 28. juna 2018. godine i 5. jula 2018. godine.

U ranijem moratoriju posebno je bio sporan dio kojim se traži obustava konkursne procedure naročito Agenciji za državnu službu FBiH, jer je u javnosti stvorena slika kako se Agenciji za državnu službu FBiH zabranjuje raspisivanje konkursa i za druge federalne subjekte, a što ne korespondira sa činjenicama.

Naime, ovom odredbom Agenciji za državnu službu FBiH zabranjen je prijem novih uposlenika u Agenciju za državnu službu FBiH, što ne predstavlja nikakav reformski potez, jer federalna agencija za razliku od ministarstava uopće nema veliki broj sistematizovanih radnih mjesta. Izričita naredba negativno je utjecala na kapacitete same agencije u izvršenju poslova, koja mjesecima čeka mišljenje Ministarstva finansija FBiH o problemu nepopunjenosti, a koji je nastao odlaskom ljudi iz državne službe (po raznim osnovama: penzija, smrt, premještaj i slično).

Vršitelj dužnosti direktora Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić u proteklom periodu uspio se oduprijeti pritiscima posvađanih političkih stranaka u FBiH nastavljajući insistirati na tome da budžetski korisnici u okviru donošenja budžeta obavezno moraju imati kadrovski plan. Navodno ovaj prijedlog nije dobro dočekan u kabinetima funkcionera, jer bi se njima direktno suzio prostor za malverzacije prilikom zapošljavanja u organima vlasti.