Odluka Skupštine
202

Nije prihvaćen prijedlog SDA da se ispitaju navodne zloupotrebe tokom vakcinacije u Sarajevu

B. R.
Haris Zahiragić (Foto: D. S./Klix.ba)
Haris Zahiragić (Foto: D. S./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo danas nije prihvatila prijedlog SDA da se formira radno tijelo koje bi ispitalo navodne zloupotrebe u procesu vakcinacije protiv koronavirusa.

Ovaj prijedlog je obrazložio Haris Zahiragić, zastupnik SDA, tražeći da naglasak bude na navodnim zloupotrebama zvaničnika.

"Zadužuje se Kolegij Skupštine da za narednu sjednicu Skupštine pripremi prijedlog Odluke o formiranju privremenog radnog tijela, sa zadatkom da kroz mjesec ispita zloupotrebe u procesu vakcinacije, a s posebnim fokusom na vakcinaciju izabranih i imenovanih zvaničnika u Kantonu Sarajevo", naveo je.

Predloženo je da predsjedavajući ovog radnog tijela bude neko od opozicionih zastupnika te da sastav tijela odražava stranački sastav Skupštine Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, opoziciona SDA je ranije tražila od kantonalne vlasti da se jasno očituje o tome da li je bilo zloupotreba po ovom pitanju. Između ostalog, pitali su zašto je šest kantonalnih ministara vakcinisano vakcinom proizvođača Pfizer/BioNTech u zgradi vlade te su tražili navod da li se vakcinacija vršila u privatnoj poliklinici koja je u vlasništvu načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića.

Očitovanje po ovim navodima tražio je i zastupnik jedne od vladajućih stranaka u Kantonu Sarajevo SDP-a Samir Suljević.