Sezonski voz
95

Nije postignut dogovor: I ovog ljeta bez željezničke linije Sarajevo - Ploče

S. Š. U.
Foto: Željeznice Federacije BiH
Foto: Željeznice Federacije BiH
Zbog velikoga interesa građana o tome da li će ovoga ljeta do Ploča moći putovati vozom iz Sarajeva, portal Klix.ba kontaktirao je Željeznice Federacije BiH.

Ranije ove godine, Željeznice FBiH razmatrale su mogućnost da se uvede jedan par putničkih vozova na liniji Čapljina - Ploče za vrijeme ljetne sezone u danima vikenda.

Navodno su Hrvatske željeznice nakon prekida linije 2012. godine, prošle godine poslale Željeznicama FBiH pismo namjere za ponovno uspostavljanje saradnje na uvođenju željezničkog putničkog prometa između Hrvatske i BiH.

"Obavještavamo Vas da Željeznice FBiH nisu uspjele postići sporazum sa Hrvatskim željezničkim putničkim prevozom (HŽPP) o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog saobraćaja između BiH i Hrvatske, uvođenjem sezonskog voza Sarajevo - Ploče - Sarajevo", navedeno je u odgovoru Željeznica FBiH.

Ističu kako su tokom ove godine više puta vođeni pregovori između ŽFBiH i HŽPP o uspostavi željezničkog saobraćaja u vrijeme ljetne sezone (od 01.06. do 31.08.2022. godine), te da je i ovaj puta izostao interes HŽPP.

Željeznice FBiH će blagovremeno obavijestiti putnike o eventualnom uvođenju linije i cijenama karata ukoliko se sporazum potpiše.

Izgradnju pruge od Sarajeva do Ploča započela je Austro-Ugarska, nastavila Kraljevina Jugoslavija i završila SFRJ. Građena je u više etapa i bila je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata prošloga stoljeća. Duga je 200 kilometara, ima 27 željezničkih stanica, 71 most i 106 tunela.