BiH
0

Nije podržana inicijativa za smjenu ministra Alkalaja

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu nije podržao inicijativu Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH u vidu smjene ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.

Za ovo inicijativu je glasalo 15 poslanika, 16 ih je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio suzdržan.

Klub poslanika SDP-a BiH u obrazloženju inicijative navodi, kako kažu, aferu vezanu za dobijanje hrvatskog državljanstva ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.

U inicijativi se dodaje da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske potvrdilo da je Alkalaj primljen u hrvatsko državljanstvo 2006. godine.

„Iako se radi dobijanja hrvatskog državljanstva 2006. godine izjasnio kao pripadnik hrvatskog naroda s prebivalištem u BiH, podsjećamo da je ministar Alkalaj samo godinu kasnije, na dužnost koju trenutno obnaša, imenovan kao državljanin BiH koji dolazi iz reda ostalih naroda u BiH. Smatramo da je ovim ministar Alkalaj obmanuo cjelokupnu bh. javnost lažno predstavljajući svoje nacionalno opredjeljenje, tako što se u BiH izjasnio kao pripadnik jedne, a u Republici Hrvatskoj druge nacionalne pripadnosti“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju inicijative.

Ministar Alkalaj je, obraćajući se poslanicima, kazao kako misli da se radi o smišljenoj kampanji koja se provodi putem određenih medija.

Prema njegovim riječima, pravi razlozi za traženje njegove smjene leže u činjenici da je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nakon njegovog imenovanja za ministra započela kampanja usmjerena na kvalitet i rezultate rada.

Također, kazao je Alkalaj, počela je i interna revizija poslovanja tokom koje su uočeni određeni propusti i nepravilnosti a po njenom okončanju može se očekivati utvrđivanje određenih nezakonitosti.

Nakon kraće rasprave poslanici nisu podržali inicijativu za smjenu ministra Alkalaja.