{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nije podržana inicijativa za smjenu ministra Alkalaja

F
30.10.2007. u 16:17
0
0
Nije podržana inicijativa za smjenu ministra Alkalaja
0
Nije podržana inicijativa za smjenu ministra Alkalaja
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu nije podržao inicijativu Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH u vidu smjene ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Za ovo inicijativu je glasalo 15 poslanika, 16 ih je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio suzdržan.

Klub poslanika SDP-a BiH u obrazloženju inicijative navodi, kako kažu, aferu vezanu za dobijanje hrvatskog državljanstva ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja.

U inicijativi se dodaje da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske potvrdilo da je Alkalaj primljen u hrvatsko državljanstvo 2006. godine.

„Iako se radi dobijanja hrvatskog državljanstva 2006. godine izjasnio kao pripadnik hrvatskog naroda s prebivalištem u BiH, podsjećamo da je ministar Alkalaj samo godinu kasnije, na dužnost koju trenutno obnaša, imenovan kao državljanin BiH koji dolazi iz reda ostalih naroda u BiH. Smatramo da je ovim ministar Alkalaj obmanuo cjelokupnu bh. javnost lažno predstavljajući svoje nacionalno opredjeljenje, tako što se u BiH izjasnio kao pripadnik jedne, a u Republici Hrvatskoj druge nacionalne pripadnosti“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju inicijative.

Ministar Alkalaj je, obraćajući se poslanicima, kazao kako misli da se radi o smišljenoj kampanji koja se provodi putem određenih medija.

Prema njegovim riječima, pravi razlozi za traženje njegove smjene leže u činjenici da je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nakon njegovog imenovanja za ministra započela kampanja usmjerena na kvalitet i rezultate rada.

Također, kazao je Alkalaj, počela je i interna revizija poslovanja tokom koje su uočeni određeni propusti i nepravilnosti a po njenom okončanju može se očekivati utvrđivanje određenih nezakonitosti.

Nakon kraće rasprave poslanici nisu podržali inicijativu za smjenu ministra Alkalaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: