{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nije isključeno da će sud u Hagu optužiti Hrvatsku za agresiju na BiH

S
24.3.2013. u 21:09
252
79
Nije isključeno da će sud u Hagu optužiti Hrvatsku za agresiju na BiH
252
Nije isključeno da će sud u Hagu optužiti Hrvatsku za agresiju na BiH
Gojko Šušak i Franjo Tuđman (Foto: Nacional.hr)
Ukoliko Haški tribunal proglasi krivim hrvatske ratne zvaničnike iz BiH za zajednički zločinački poduhvat, Hrvatska će biti odgovorna za agresiju i, lako moguće, obavezna da plati ratnu odštetu BiH, piše zagrebački "Večernji list".
"Koliko bi to moglo zakomplikovati status Hrvatske, možda i prije 1. jula, bude li oko maja izrečena nepovoljna prvostepena presuda, bilo bi dobro da već sada razmišljaju u državnom vrhu", ističe zagrebački dnevnik.

List navodi da se hrvatska politika i javnost varaju ako misle da je za tu državu haška priča završena, jer krajem aprila ili početkom maja, najkasnije do jeseni Hrvatska u novoj presudi ima izgleda da bude prvostepeno osuđena kao agresor na BiH.

"Ta nas presuda onda vraća tamo gdje smo bili nakon prvostepene presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču – kada smo svi, u stvari, proglašeni za učesnike velikog zločinačkog poduhvata", piše dnevnik.

U tekstu se napominje da su, osim generala Slobodana Praljka, koji je u kućnom pritvoru u Hrvatskoj, u Hagu članovi nekadašnjeg političkog i vojnog vrha nepriznate Hrvatske republike Herceg-Bosne, premijer Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, vojni komandant general Milivoj Petković, te komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić i načelnik Kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić.

Ta "šestorka" je optužena za višekratne zajedničke zločinačke poduhvate, udruživanje s tadašnjim vođstvom Hrvatske radi agresije na BiH, te zbog etničkog čišćenja područja Herceg-Bosne s ciljem pripajanja Hrvatskoj, a sve radi stvaranja "Velike Hrvatske".

"Ovo haško suđenje bilo je na najudaljenijim marginama interesa hrvatske javnosti i, još gore, hrvatske zvanične politike. I to od početka. Tako je i sada, što jest čudno, s obzirom da bi Hrvatska ovdje mogla 'zaraditi`' i goru osudu za zločinački poduhvat od one prvostepene presuđene u slučaju Gotovina-Markač", navodi dnevnik.

List piše da se od početka sve hrvatske vlade ponašaju kao da suđenje šestorici BiH Hrvata nema nikakve veze s Hrvatskom i da "svaka hrvatska vlast potire misao da je na tom suđenju preslušano čak 120 'Tuđmanovih' transkripata, da tužioci tvrde da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko s optuženima usaglasili agresiju, etničko čišćenje Bošnjaka i pripojenje teritorija BiH, te stvaranje 'Velike Hrvatske'".

Iznoseći pred Tribunalom završne riječi u februaru 2011. godine, Haško tužilaštvo za optuženu "šestorku" zatražilo je čak 220 godina zatvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: