Curenje Cezija 137
68

Nije Černobil, al' nije ni sjajno: Zašto su nadležni šutjeli 10 mjeseci o radijacijskom incidentu u Sarajevu

S. H.
Lokacija gdje se dogodio radijacijski incident (Foto: Klix.ba)
Lokacija gdje se dogodio radijacijski incident (Foto: Klix.ba)
Gotovo nevjerovatno zvuči činjenica da se prije skoro 18 mjeseci u Sarajevu dogodio radijacijski incident, a da javnost za to nije znala sve do prije nekoliko dana kada su mediji o tome počeli izvještavati.
S obzirom da je riječ o izuzetno opasnoj materiji i činjenici da se incident dogodio u neposrednoj blizini izvorišta vode, stambenog naselja, obdaništa i generalno mjesta gdje je velika koncentracija ljudi, nevjerovatna je činjenica da nadležni, a upozoreni su u decembru 2019. godine, do danas nisu našli za shodno da se obrate građanima, ukažu na trenutno stanje, upozore i eventualno smire građane.

Iz Državne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) tvrde da su početkom decembra prošle godine dobili prijavu da je došlo do radiološkog vanrednog događaja koji uključuje Cs-137, odnosno Cezij 137 (radioaktivni element).

Tako do danas nije utvrđeno da li je do raspanja Cezija 137 došlo prilikom transporta, a još nevjerovatnije zvuči da se još uvijek radi na tačnom utvrđivanju mjesta rasipanja.

Prostor u kojem se dogodio radijacijski incident je stara industrijska hala koja je bila u vlasništvu firme Termoaparati Istočno Sarajevo, a koji je kasnije kupila firma Bingo d.o.o Tuzla. U DRARNS-u smatraju da je do rasipanja Cezija došlo iz jedne kapsule, ali do sada nije utvrđeno koja količina je iscurila.

Iz ove državne agencije poručuju da su dosadašnja mjerenja pokazala da doze zračenja oko hale ne ukazuju na povećanje doze zračenja iznad prirodnog fona. Naglašavaju da su mjerenja vršena više puta od saznanja za incident.

"DRARNS u saradnji sa relevantnim tehničkim servisima za zaštitu od jonzirajućeg zračenja, domaćih i regionalnih, kao i ostalim uključenima u ovaj događaj vrši aktivnosti na dekontaminaciji predmetnog lokaliteta. Imajući u vidu da prema dosadašnjim saznanjima ovaj radiološki vanredni događaj nije imao utjecaja izvan mjesta njegovog dešavanja te da je stavljen pod kontrolu iz oblasti radijacijske sigumosti DRARNS je procjenila da u konkretnom slučaju nije bilo potrebe za intervencijom od strane drugih nadležnih organa", kazali su nam iz ove agencije.

Postavlja se pitanje, kako da građani budu mirni ukoliko su nadležni o ovom incidentu do sada bili izuzetno šutljivi? Da li je kontaminirano područje veće, da li se u međuvremenu raširilo s obzirom da se incident dogodio prije skoro godinu i po dana.

DRARNS pretpostavlja da je došlo do kontaminacije površine od 4.000 metara kvadratnih.

"Medutim, ovdje moramo još jednom naglasiti da je navedeni iznos procjenjeni, te da može da varira. Inače, kako smo naveli ranije, ovaj radiološki vanredni događaj se desio unutar stare industrijske hale u nekadašnjem vlasništvu firme Termoaparati a.d. Istočno Sarajevo i dosadašnja saznanja o tome nisu upućivala o njegovom utjecaju izvan mjesta događaja", poručili su iz ove državne agencije.

Nadležni na određeni način smiruju javnost pravdajući se time da se radijacijski incident dogodio unutar "lokalizovanog područja", računajući na to da dosadašnja mjerenja nisu ukazivala na utjecaj na stanovništvo.

"Po saznanju za incident predmetni lokalitet je obilježen, vrši se stalni nadzor hale po principu 24/7 te je kontroliran pristup i na osnovu svega je procijenjeno da je mogućnost utjecaja na stanovništo mala", zaključuju iz DRARNS-a.

Građanima ne preostaje ništa drugo nego nada da su pretpostavke nadležnih danas dobre i da velike štete neće biti. Ipak, ono što je problematično jeste nonšalantan odnos nadležnih koji pojačava nepovjerenje u institucije.