Gdje je elaborat?
190

Nihad Uk: Odluka o izgradnji skijališta na Trebeviću donesena bez ikakve analize

D. Be.
Nihad Uk (Foto: H. M./Klix.ba)
Nihad Uk (Foto: H. M./Klix.ba)
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva donesena je odluka da se krene u izgradnju skijališta na Trebeviću. Ideja je dobila podršku većine vijećnika, a protiv nje je bio član Naše stranke Nihad Uk iz razloga što, kako kaže, nije napravljen nikakav elaborat, a izglasano je trošenje pola miliona KM.

Uk smatra da je ideja kvalitetna, ali da je sporna činjenica jer je ishitreno dato zeleno svjetlo za potrošnju 500.000 KM bez ikakvog istraživanja, analize i objašnjenja.

"Donesena je odluka bukvalno bez ikakve informacije koliko će sve to koštati, da li je ekonomski isplativo, koliko se dana može skijati... Bukvalno bez ičega. Ne znamo je li zemljište općinsko, gradsko, kantonalno ili možda nekog privatnika", rekao nam je Uk.

On kaže da je odluka donesena "u magli" i da se u realizaciju krenulo prebrzo.

"Nije problem podržati projekt, ali se moraju znati određene ulazne informacije, naprimjer koliko će tačno koštati cijeli projekt. Trebević zaslužuje i mora biti revitaliziran, za početak kroz rekonstrukciju bob staze koja ne samo da ima simboličku vrijednost, već i ekonomsku i turističku s obzirom na to da ima upotrebnu vrijednost tokom cijele godine, a onda sve ostalo", poručio je vijećnik Uk.

Buduće skijalište iznad Sarajeva
Buduće skijalište iznad Sarajeva

Inicijativu je pokrenuo gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, a skijalište je, prema najavama, zamišljeno da se pravi nedaleko od Trebevićke žičare. Za izgradnju su potrebne posebne dozvole s obzirom na to da se, kako saznajemo, radi o zaštićenom području.

Krajem prošle godine gradonačelnik Skaka je najavio, nakon revitalizacije žičare, nastavak izgradnje infrastrukture na Trebeviću.

"Radimo na rekonstrukciji starih staza koje proširujemo s nekoliko novih prema svim pravcima. Radimo i stazu za sankanje koju će pratiti i jedan servis besplatnog unajmljivanja sanki, a osim toga planiramo i veliku skijašku stazu s pogledom na Sarajevo", izjavio je tada Skaka.