BiH
0

Nigel Casey novi ambasador Velike Britanije u BiH

FENA
Nigel Casey
Nigel Casey
Međunarodna zajednica još u BiH ima važnu ulogu u radu o pitanjima vezanim za budućnost ove zemlje, a cilj je što prije vidjeti da se BiH pridružuje EU i NATO-u i uvjereni smo da je ovo trenutak koji daje šansu cijeloj regiji, kazao je danas novi britanski ambasador u BiH Nigel Casey na pres-konferenciji povodom njegovog preuzimanja dužnosti u BiH.

Izrazio je uvjerenje da dugoročno Bosna i Hercegovina ima blistavu budućnost, budućnost koja leži u srcu evropskih i evroatlantskih institucija te potvrdio jaku predanost Ujedinjenog Kraljevstva budućnosti BiH kao stabilne, uspješne i pluralne zemlje.

Casey je naglasio da su hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, zaključenje pregovora za pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji, sporazum u martu o novoj EU strategiji za rad u Bosni i Hercegovini važne prekretnice u procesu evropske integracije ovog regiona.

"Britanska ambasada u Sarajevu i EU je pokazala dodatnu predanost BiH imenovanjem novog specijalnog predstavnika Petera Sorenssena i on i njegov tim imat će našu punu podršku u radu na unapređenju integracije BiH u EU", istakao je Casey.

Istakao je i da je put prema Evropi otvoren za BiH kao i za njene susjede te da je EU čvrsto predana proširenju koje uključuje ovaj region, naglašavajući da je EU spremna da uradi svoj dio posla i da pomogne BiH da ostvari napredak, između ostalog i putem značajne finansijske podrške.

"Uviđamo da zbog specifičnosti njene nedavne historije, međunarodna zajednica još ima značajnu odgovornost za budućnost BiH. Mi nećemo bježati od te odgovornosti, ali ne možemo sami postići napredak. Potrebna nam je i politička vizija i volja vođa u BiH", izjavio je Casey.

Podsjetio je da su dobro poznate odluke koje su potrebne za dobijanje statusa kandidata za EU te da se s dovoljno odlučnosti, one mogu brzo donijeti, naglašavajući da je vrijeme za novi napor da bi BiH krenula naprijed, počevši s formiranjem novog Vijeća ministara BiH.

"BiH je možda izrazito složena zemlja, ali složene zemlje mogu dobro funkcionirati i to i rade. Znam to jer i sam predstavljam jednu takvu zemlju. Da bi BiH funkcionirala treba joj zdrav politički sistem - sistem gdje postoji saradnja i kompromis, a ujedno i rivalitet među strankama", kazao je Casey, dodajući da je to ključni sastojak potreban za uspjeh BiH.

Potcrtao je da će iskoristiti svoje vrijeme u BiH da bi dublje razvio dobre bilateralne odnose između Ujedinjenog Kraljevstva i BiH.

Nigel Casey, novi britanski ambasador u BiH, u ponedjeljak je predao akreditive Predsjedništvu BiH, a u BiH će boraviti sa suprugom i dvoje djece. Dvadeset godina radi za britansko Ministarstvo vanjskih poslova. Prije dolaska u BiH radio je u britanskim ambasadama u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji i Južnoj Africi.