BiH
0

Casey: Sada je prilika za napredak BiH u EU

FENA
Nigel Casey
Nigel Casey
Novoimenovani ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey vjeruje kako sada u BiH postoji prilika za napredak u procesu evropskih integracija.

“Vjerujem da sada postoji prilika za okretanje stranice i započinjanje jednog novog poglavlja”, kazao je ambasador Casey nakon današnjeg razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

Podsjetivši da je Peter Sorenessen preuzeo dužnost, britanski diplomat je kazao da specijalni predstavnik EU nudi partnerstvo u kojem Unija podržava političke vođe u našoj zemlji na njihovom putu ka evropskoj zajednici.

Amabasdor Casey je dodao da su poznate odluke koje se moraju donijeti za slijedeću fazu pregovora te pozdravio pojačane pregovore političkih lidera da bi se postigao napredak o otvorenim pitanjima i o formiranju novog Vijeća ministara, uz nadu i da će sastanak u Brčkom, 26.septembra, donijeti konkretna rješenja.

I predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić rekao da trenutno postoji “nešto malo više optimizma” u razgovorima u BiH u vezi s ključnim pitanjima u našoj zemlji.

“Vode se razgovori o zakonima o popisu i o sistemu državne pomoći, a treba ponovo otvoriti u nekom funkcionalnom obliku i rješavanje presude ‘Sjedić-Finci’ te se nadamo da će se na pozitivan način ‘raspetljati’ situacija koja se dogodila oko pomoći iz IPA fondova”, naglasio je Radojičić ističući da postoje “optimistični znaci” u razgovorima i dogovorima domaćih organa vlasti.

Međutim, dodaje i da to u BiH još ništa ne znači, jer “sve što se dogovara može danas da bude završeno za jedan dan ili da ne bude završeno za godinu dana, jer je to jednostavno ambijent kako se djeluje već dugo vremena”.

Radojičić i ambasador Casey razgovarali su i o ekonomskim pitanjima, pri čemu je britanski diplomat ponovio da je za dolazak stranih investitora potrebno da postoji politička stabilnost u BiH, jasan i jednostavan regulacijski okvir i transparetnost u donošenju odluka.

Naglasio je i da je važno da se riješe otvorena pitanja da bi BiH dobila pomoć putem IPA fondova.