"Vrijeđala policajce"
1.2k

Nidžara Ahmetašević snimila svoje hapšenje: Stavite lisice budali, idemo u Jagomir

N. V.
Novinarka, književnica i aktivistica Nidžara Ahmetašević je uhapšena danas. To je potvrdila i sarajevska policija, a ona je snimila šta se desilo.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su kazali da je Ahmetašević lišena slobode zbog narušavanja javnog reda i mira i nastavljanja činjenja prekršaja.

"Bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala je i vrijeđala ovlaštena službena lica ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo", saopćeno je iz MUP-a KS.

Na početku videosnimka se čuje policajac koji, dok razgovara na telefon, govori o tome da je novinarka htjela da interveniše zbog nepropisnog parkiranja te da sve vrijeme snima službene osobe na dužnosti.

U jednom trenutku je zatražila da je puste da ide, na šta joj je rečeno da joj je zabranjeno da ode jer ga snima. Snimanje policijskih službenika, iako je bilo pokušaja, još uvijek nije zabranjeno, a takav korak bi značio i značajno kršenje ljudskih prava s obzirom na to da građani imaju pravo biti korektiv vlasti, pa i policije.

Nakon što je pokušao da je liši slobode, Ahmetašević se opirala s obzirom na to da je policajac nepropisno nosio masku, u nekoliko minuta je savladana i stavljene su joj lisice uz komentar policajca "Stavite lisice, budali, idemo u Jagomir".

Iz MUP-a KS su saopćili da je novinarka u više navrata upozorena da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira što je odbila te je time nastavila sa vršenjem prekršaja, nakon čega je, u skladu sa Zakonom o prekršajima, lišena slobode.

Ahmetašević je smještena u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode Uprave policije MUP-a KS.

Transbalkanska solidarnost je stala u obranu aktivistkinje i novinarke Nidžare Ahmetašević iz Sarajeva koja je danas uhićena jer, kako oni kažu, "nije pognula glavu pred nepravdom".

"Uhićenje jest čvrst pokazatelj pritisaka i dokaz kriminalizacije solidarnosti kojima su aktivistkinje/i i novinarke/i izložene/i posljednjih godina kad izražavaju negodovanje, protestiraju protiv ušutkavanja i otimanja slobode govora i kretanja. Dosta je nasilja struktura, stanimo na kraj linču zagovornica/ka slobode", poručili su iz Transbalkanske solidarnosti čiji je i Ahmetašević član.