|

Nicholas Hill posjetio Kazane

Nicholas Hill posjetio Kazane
86
Klix.ba
12.11.2014. u 16:45
52
komentara
86

dijeljenja
Nicholas Hill posjetio Kazane
Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill pridružio se danas Slobodanki Macanović i posjetio Kazane na Trebeviću, lokaciju na kojoj su brojni civili, većinom građani Sarajeva srpske nacionalnosti, uključujući i roditelje Macanovićeve, Radoslava i Marinu Komljenac, ubijeni 1992. i 1993. godine, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.
Otpravnik Hill i Macanović položili su cvijeće na rub jame, te razgovarali o brojnim nepoznanicama u vezi sa osobama ubijenim na Kazanima.

Macanovićevoj je potvrđeno da su dijelovi posmrtnih ostataka njene majke bili među ostacima koji su ekshumirani na lokaciji Kazani, dok ona i njena sestra Davorka još uvijek čekaju identifikaciju posmrtnih ostataka njihovog oca.

Otpravnik Hill je potvrdio Macanović da je pomaganje porodicama žrtava da nađu smiraj i dalje prioritet za SAD i da mjesta gdje su počinjeni ratni zločini moraju biti locirana, posmrtni ostaci ekshumirani, identifikovani i dostojanstveno pokopani, te da pravda mora biti zadovoljena.

Za porodice, pojedince i društvo koji nastoje zaliječiti rane, od ključne je važnosti da se sve odgovorne institucije ponovno posvete zajedničkom radu na provođenju ovih važnih aktivnosti.

Pravosudne institucije, uključujući Tužilaštvo BiH i Institut za nestale osobe, imaju ključnu ulogu u procesu identifikacije lokacija i posmrtnih ostataka. I Međunarodna komisija za nestale osobe nastavlja da radi na tome da sve nevine žrtve budu dostojanstveno sahranjene.

Porodice koje su svoje najmilije izgubile na Kazanima ne zaslužuju ništa manje. Također, pozdravljamo inicijativu da se obezbijedi dostojanstveno memorijalno obilježje koje će predstavljati trajno sjećanje na žrtve Kazana, stoji u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...