Državni raskorak
248

Ni Upitnik, ni MAP ni kandidatski status: Kako je presuda tzv. Herceg-Bosni postala prioritet

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprkos brojnim najavama prethodnih godinu dana kako će BiH do kraja 2017. odgovoriti na Upitnik Evopske komisije, kako će dobiti kandidatski status za članstvo u EU ili kako će se aktivirati MAP, izvjesno je da se ništa od toga neće dogoditi, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović jučer je i zvanično kazao da će doći do blokade EU puta za BiH zbog haške presude bivšim čelnicima Herceg-Bosne.

Na prvu ništa novo nema u konstataciji da će BiH zapasti u još jednu blokadu na putu ka Evropskoj uniji, to je odavno svima jasno, a naročito građanima ove zemlje koji već dugo vape za napretkom. I u praksi najveći zagovornik EU puta za BiH bio je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, koji je uz bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića isticao važnost integracija uz optimistične najave napretka BiH.

U praksi su put BiH ka EU najčešće kočili politički predstavnici entiteta Republika Srpska, koji su tako blokirali brojne procese poput uknjižavanja vojne imovine koja je nužna za aktiviranje MAP-a, zatim odgovora na Upitnik, zatim mehanizam koordinacije i još mnogo toga. Da će BiH sada definitivno stagnirati na tom putu jučer je najavio i Dragan Čović.

"Na nama je da ispravimo kičmu i da za sva vremena kažemo da sve ono što je časno nikada ne dozvolimo da bude procesuirano. Moramo naše ljude hrabriti i moramo im reći da smo i mi vlast i da naše zalaganje za evropski put ima svoju cijenu. Mi ćemo jasno kazati – ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka. Mi ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", kazao je Čović.

Tako je pravosnažna osuđujuća presuda šestorici bivših čelnika tzv. Herceg-Bosne postala prioritet u vanjskoj politici i Dragana Čovića i Republike Hrvatske. Tako će i državno rukovodstvo Hrvatske, umjesto dosadašnjih poruka da će učiniti sve da pomognu BiH na putu ka EU sada povući ručnu i posvetiti se presudi.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović će već u srijedu otputovati u New York gdje će se u UN-u obratiti i vjerovatno tražiti reviziju presude osuđenim čelnicima tzv. Herceg-Bosne, što je očito postao prioritet vanjske plitike Hrvatske.

Osim toga premijer Hrvatske Andrej Plenković je najavio da će početkom sliejdeće sedmice doći u Mostar.

"Dogovorili smo da početkom iduće sedmice dođemo u Mostar, sastanemo se s vodstvom Hrvata i braniteljima i uputimo poruke smirivanja i snažne podrške Republike Hrvatske", rekao je Plenković nakon sastanka s čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem.

Tako će odbijanje prihvatanja presude za Hrvatsku, ali i političke predstavnike Hrvata u BiH značiti još dublju krizu u BiH. Pored RS-a, koji ionako teško sarađuje kada su u pitanju projekti i inegracije od državnog interesa za BiH, sada bi još jedna strana mogla povući ručnu i možda dodatno unazaditi BiH, koja na velika vrata ulazi u izbornu godinu.

Tako je posljednja haška presuda postala izgovor za mnoge političke poteze, a postat će i izgovor za sve što se u međuvremenu neće uraditi na putu razvojnih projekata, EU integracija jer Parlament FBiH, kao i državni parlament izuzetno teško funkcionišu zbog čega bi najviše mogli ispaštati građani ove zemlje.