100 uređaja
20

Ni nakon 5 mjeseci niko ne želi imati posla s respiratorima "Srebrene maline", pao i drugi tender

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Kineske respiratore koje je nabavio FUCZ, novcem Vlade FBiH, preko privatne firme Srebrena malina i dalje niko ne želi ispitati, instalirati i obaviti sve ono što je potrebno kako bi se stavili u upotrebu.

Naime danas je istekao rok za dostavu ponuda po pregovaračkom postupku bez objave i obavještenja. To je već drugi tender koji je propao.

"Nismo dobili nijednu ponudu", rekao je za Klix.ba Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a.

Prema njegovim riječima, FUCZ će pokrenuti i treći tender.

"Najvjerovatnije će biti otvoreni postupak. Onda ćemo prilagoditi uslove da se može javiti neko ko instalira uređaje s liste medicinskih sredstava", dodao je Kadribegović.

Kadribegović kaže da je FUCZ želio, kako je i uobičajeno, da ovlašteni predstavnik proizvođača izvrši instaliranje uređaja.

"Imali smo saznanja da u Srbiji ima jedna firma koja je navedena na stranici Agencije za lijekove Srbije, kao uvoznik istih ovih uređaja u decembru prošle godine. Također ima i u EU, ali nismo dobili podatke ni od proizvđača ni ovlaštenog predstavnika u EU. Imamo saznanja da su u Francuskoj, možda i u Mađarskoj, korišteni isti ovi uređaji. Mi smo u otvorenom postupku tražili autoriziranog predstavnika, pa je u pregovaračkom pod istim uslovima upućen poziv firmi iz Niša i predstavniku kineske firme u Dublinu, jer smo dobili informaciju da je tamo predstavništvo za EU", govori Kadribegović.

No, firma iz Niša je obavijestila Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) da neće učestvovati u pregovaračkom postupku, jer smatraju da nije dovoljno transparentno iako je, kaže Kadribegović, pojašnjeno da je pregovarački postupak u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama kada se ispune uslovi.

"Firma iz Dublina se nije ni javila", istakao je v. d. direktora FUCZ-a i dodao da je na narednom tenderu moguće da posao dobije neka domaća firma.

"Čitav problem je što u BiH nismo imali autoriziranog predstavnika. Ne znam koliki je to proces, ali u razgovorima s ljudima iz te branše saznali smo da je i to bilo moguće napraviti. Sve se oteglo predugo", zaključio je Mustafa Kadribegović koji mijenja suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka koji je osumnjičen u predmetu u vezi s ovim respiratorima.

Podsjetimo, državni tužitelji trenutno pišu optužnicu protiv premijera FBiH Fadila Novalića, vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića, suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandra Zolaka.

Oni se sumnjiče za više krivičnih djela u aferi "Respiratori" - teškoj 10,5 miliona KM.