BiH
45

Ni četiri dana nakon napada u Njemačkoj bh. vlasti ne znaju je li povrijeđen neko od bh. državljana

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ni četiri dana nakon napada u Njemačkoj institucije Bosne i Hercegovine nemaju zvanične informacije o tome da li je tokom napada u Minhenu bilo stradalih ili povrijeđenih državljana naše zemlje. Domaće diplomate odbijaju da razgovaraju sa medijima dok se ambasador BiH u Berlinu nalazi na odmoru.

"Prema posljednjim nezvaničnim podacima sa kojima raspolaže Generalni konzulat BiH u Minhenu, nema stradalih i povrijeđenih državljana BiH u oružanom napadu od 22. jula 2016. godine u Minhenu", kazali su za Klix.ba iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dodaju da je Generalni konzulat u Minhenu u stalnom kontaktu sa policijom, te da su se pismeno obratili i zatražili zvaničnu informaciju od nadležnih institucija Njemačke.

"Prostorije generalnog konzulata se nalaze u blizini mjesta gdje je izveden oružani napad te osoblje u subotu nije bilo u mogućnosti pristupiti konzulatu jer je taj dio grada bio blokiran", rekli su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Za razliku od bh. diplomatsko-konzularne mreže sve zemlje u regiji isti dan, odnosno u petak ili najkasnije dan nakon napada imale su informaciju o statusu svojih državljana.

Tako je, kako smo ranije pisali, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske dan nakon napada saopćilo da u Minhenu nema povrijeđenih hrvatskih državljana. Konzul Srbije u Minhenu Snežana Miljanić izjavila je također srbijanskim medijima da među poginulima u oružanom napadu u Minhenu nema građana Srbije.

I diplomatsko-konzularna predstavništva Crne Gore u Njemačkoj imala su informacije da u napadu nije stradao nijedan njihov državljanin. Vlasti iz Crne Gore objavile su čak i brojeve telefona diplomatsko-konzularnih predstavništava ove zemlje poručujući da će im se uposlenici staviti na raspolaganje.

Za razliku od zemalja regije predstavništva BiH nisu bila dostupan za građane, a ni za mediji. Četiri dana nakon napada ponovo smo kontaktirali ambasadu BiH u Berlinu gdje su nam kazali kako se ambasador Željko Janjetović nalazi na odmoru i kako ga mijenja konzulica Hajra Delić koja nam je kazala kako ne može razgovarati sa medijima.

Inače, BiH pored ambasade u Berlinu ima i tri generalna konzulata i to u Minhenu, Frankfurtu i Štutgartu.

Za razliku od diplomata u Njemačkoj bh. izaslanici u Turskoj pokazali su se dobro organizovanim i sposobnim da odgovore na nepredviđene situacije što se pokazalo nakon pokušaja državnog udara. Konzulat BiH u Istanbulu radio je cijelu noć tokom napada, a diplomate se nisu ustručavale da daju čak ni brojeve mobilnih telefona i na taj način se stave na raspolaganje građanima.

Podsjećamo, s obzirom na to da je BiH jedna od rijetkih država na svijetu koja nema zakon o vanjskim poslovima, a ni strategiju vanjskopolitičkog djelovanja nije ni začuđujuće da se ne zna ko i na koji način ocjenjuje rad bh. diplomata.

Sredinom prošle godine na rad diplomatsko-konzularne mreže žalili su se i državni parlamentarci s obzirom na to nikada u Parlamentarnu skupštinu BiH nije došao pregled ili analiza stanja u DKP.