Otišla u smrt sa ocem i bratom
0

Nezira Ibišević, jedina žena koja je danas sahranjena

D. Brkić
Jusuf Ibišević pokapa sestru, oca i brata
Jusuf Ibišević pokapa sestru, oca i brata
Nezira Ibišević iz vlaseničkog sela Gerovi jedina je žena koja je pokopana danas u Memorijalnom centru “Potočari”. Imala je samo devetnaest godina kada je zajedno sa svojom porodicom krenula iz krvave Srebrenice ka slobodnom teritoriju.

"Trideset i tri dana se probijala ka slobodnim teritorijama, ali nije uspjela. Moja sestra ubijena je zajedno sa ocem Jusom i bratom Junuzom", kroz suze priča Jusuf Ibišević, koji je preživio genocid u Srebrenici.

Zbog ljubavi prema braći i ocu, Nezira nije htjela sjesti u autobus i sa ostalim ženama i djecom krenuti ka Kladnju. Pokušala je preko planina doći do slobode, ali su je ubili pripadnici bivše Vojske RS.

"Njeni posmrtni ostaci pronađeni su u masovnom stratištu Liplje. Međutim, tijelo joj je nekoliko puta prenošeno sa lokacije na lokaciju. Pronašli smo samo dvije njene kosti, a rekli su nam kako ne postoji šansa da pronađemo preostale posmrtne ostatke. Sada ima nišane, nek' se smirila i njena duša poslije šesnaest godina traganja", rekao je za Sarajevo-x.com Jusuf Ibišević, koji je danas pokopao oca Jusu i brata Junuza.

Genocid u Srebrenici preživjeli su Jusufova majka i brat, ali oni nisu imali snage da govore o Naziri, Jusi i Junuzu.