Kantonalni sud Sarajevo
3

Nezir Kamenica zbog brutalnog ubistva majke, očuha i nane osuđen na 20 godina zatvora

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevo osudio je danas Nezira Kamenicu na 20 godina zatvora zbog brutalnog ubistva majke, očuha i nane 2. maja 2017. godine u Bogušićima kod Goražda.

Prema zakonu, ovo je maksimalna zatvorska kazna jer je u trenutku izvršenja krivičnog djela imao 19 godina i 8 mjeseci. Krivični zakon kaže da se dugotrajna kazna zatvora može izreći samo starijima od 21. godine.

On je za svako djelo za koje je optužen dobio po 18 godina, ali je sudija izrekao jedinstvenu kaznu u trajanju od 20 godina zatvora.

Kamenica je optužen da je nezadovoljan kako se njegova porodica brine o njemu, da mu ne daju novac za novi mobitel, novu sobu i odjeću te da ga maltretiraju tjerajući ga da radi u malinjaku i ne vode računa o njemu, 2. maja 2017. u 19 sati u Bogušićima uzao dvije sjekire od kojih je jednu, manju, stavio za pas iza leđa te riješio da na okrutan i podmukao način pobije ukućane.

Očuha Ifeta, koji je bio za kompjuterom, s leđa je udario po glavi i tijelu. U tom trenutku ušla je njegova majka Zehra te je Nezir jednu sjekiru zabio u vrata, a potom izvadio manju sjekiru iza pasa i počeo majku udarati po rukama, glavi i tijelu, zadavši joj šest udaraca. Nanu Šemsu je napao sjekirom u njenom krevetu na spratu udarivši je pet puta. Očuh Ifet, majka Zehra i nana Šemsa nisu imali šanse da se odbrane, jer nisu očekivali da će ih Nezir podmuklo i brutalno napasti. Potom je tijela odvukao u kadu i pokrio ih dekom, a iz džepova im uzeo novac za autobusku kartu do naselja Ilidža u Sarajevu, gdje se narednog dana predao.

U svom ranijem obraćanju sudu Kamenica je za ova krivična djela okrivio životne probleme koji su počeli rastavom roditelja kada je imao 10 godina. Istakao je kako je, u periodu kada je živio s ocem i maćehom, bio maltretiran i istjerivan iz kuće. Kada se preselio kod majke i očuha pao je u depresiju.

Tužilaštvo je sve vrijeme tvrdilo kako je Kamenica pomno planirao ovo ubistvo i zatražilo je najstrožiju kaznu.

Kamenica je nakon ubistva bio smješten u Psihijatrijsku kliniku Jagomir u Sarajevu gdje je bio na posmatranju, a vještaci su tada utvrdili da je sposoban da prati suđenje.