BiH
7

Nezavisni odbor PS BiH ponovo razmatra inicijativu o smjeni Mirsada Vilića

Piše: S. H.
Mirsad Vilić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mirsad Vilić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH sutra će razmatrati inicijativu za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, koju je u augustu prošle godine uputio Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Inicijativu za smjenu Vilića Mektić je uputio jer smatra da je Vilić indirektno odgovoran za propuste, kada je 11. jula 2015. godine u Srebrenici napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U obrazloženju inicijative Mektić je ranije izjavio da Vilić, kao čelni čovjek Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nije obezbijedio dovoljan broj policajaca koji bi čuvali Vučića, nije obezbijedio adekvatan koridor za evakuaciju, te da VIP loža nije smjela biti u masi.

Nezavisni odbor PS BiH 24. augusta prošle godine izjašnjavao se o smjeni Vilića, ali za njegovu smjenu nije bilo dovoljno glasova. U međuvremenu Nezavisni odbor je tražio i informaciju iz Tužilaštva BiH o tome da li se protiv Vilića vodi određena istraga o eventualnoj odgovornosti o dešavanjima u Srebrenici 11. jula 2015. godine, nakon čega su dobili negativan odgovor.

"Nezavisni odbor do sada je razmatrao inicijativu, ali se nikada nije konačno izjasnio. U prethodnom periodu mi smo prikupljali informacije o dešavanjima u Potočarima 11. jula prošle godine, te ćemo na osnovu toga ponovo razmatrati eventualnu odgovornost direktora Vilića", istakao je za Klix.ba Enes Obralija, prvi zamjenik Nezavisnog odbora PS BiH.

U zavisnosti od konačnog stava Nezavisni odbor će o tome obavijestiti ministra Mektića i Vijeće ministara BiH.