BiH
0

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH sutra bira direktora FUP-a

Piše: E. G.
Zgrada FUP-a
Zgrada FUP-a
Nezavisni odbor Parlamenta FBiH sutra će obaviti intervjue sa kandidatima za direktora Federalne uprave policije (FUP). Kako je od ranije poznato, na konkurs se javilo devet kandidata, među kojima i aktuelni direktor Dragan Lukač.

Osim Lukača na konkurs su se javili i Svevlad Hoffmann, glavni inspektor Granične policije (GP) BiH, Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug GP, Ensad Korman, aktuelni zamjenik direktora FUP-a, Željko Ćorić, načelnik Regionalnog ureda Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru, Mustafa Hujdurović, inspektor u FUP-u, Rasim Hadžić, inspektor u FUP-u, Fahrudin Bećirović, nekadašnji komesar ZDK i Marko Dominković, uposlenik SIPA-e.

Sead Selman, predsjedavajući Nezavisnog odbora, je za Klix.ba potvrdio da razgovori s kandidatima počinju u 11 sati te da će prisutni biti članovi Nezavisnog odbora, njih sedam, sekretari Parlamenta i predstavnici OHR-a.

"Mi biramo jednog kandidata i šaljemo prijedlog Vladi Federacije BiH na potvrđivanje. Bila je ta priča o starom ili novom zakonu, pravi se fama u vezi s tim u medijima, a zna se sve, to pripravnik prava zna. Sada imamo novi zakon, pa ćemo prema njemu birati kad budu novi izbori. Sve je to utegnuto kako treba, a kako će ići vjerujte ja ne znam. Sutra je sastanak, pa ćemo vidjeti", objašnjava Selman.

Prije samih intervjua Nezavisni odbor ima sastanak na kojem će, čini se, biti razjašnjeno biraju li se kandidati po starom ili novom Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH.

Jedan od kandidata, Svevlad Hoffmann, se obraćao Nezavisnom odboru, kao i na još nekoliko adresa, tražeći da se iz konkursne procedure isključi aktuelni direktor FUP-a. Hoffmann je reagirao zbog, kako je ranije kazao, Selmanovih izjava da će konkursna procedura biti obavljena po starom zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, koji je važio u vrijeme donošenja odluke o raspisivanju konkursa te da svi kandidati ispunjavaju uvjete. On smatra da se mora primijeniti novi Zakon o unutarnjim poslovima FBiH, dok stari ide na ruku aktuelnom direktoru. Kako kaže, još nije dobio odgovor nezavisnog odbora na svoju žalbu.

"Nije Hoffmann neko ko će Nezavisnom odboru nešto sugerirati, niti bilo ko drugi. Ima kod nas pravnika i neće niko ići grlom u jagode. On će dobiti odgovor", rekao je Selman.

Vlada bi se trebala očitovati o kandidatu kojeg predloži Nezavisni odbor u roku od sedam dana.

FUP