Sumnje u neregularnosti
196

Nezavisni blok traži ponovno brojanje glasova u Bugojnu i uvid u nevažeće listiće

V.K.
Nezavisni blok sumnja u regularnost izbora/Facebook
Nezavisni blok sumnja u regularnost izbora/Facebook
Nezavisni blok je izrazio "opravdane sumnje u neregularnost izbornog procesa u Bugojnu" i ističu kako CIK mora spriječiti izborne krađe u ovom gradu.

Kako su naveli u saopćenju, po prvim preliminarnim rezultatima NB-ov kandidat za načelnika, dr. Asmir Karadža drugoplasirani je sa 300 glasova razlike iza aktuelnog načelnika Hasana Ajkunića.

Najveći problem u izbornom procesu u Bugojnu je, kako ističu, 700 nevažećih listića sa svih biračkih mjesta za koje traže ponovno brojanje.

"Najavljujemo da smo spremni i na nastavak procesa i nakon zvanične dostave odluka i rezultata od strane CIK-a kao drugostepenom organu gdje zahtijevamo ponovno brojanje, a posebno uvid u preko 700 nevažećih listića sa svih biračkih mjesta", naglašavaju iz NB-a.

Asmir Karadža - kandidat Nezavisnog bloka za načelnika Bugojna
Asmir Karadža - kandidat Nezavisnog bloka za načelnika Bugojna

"Javnost želimo podsjetiti da su građani Bugojna na proteklim izborima svoje pravo ostvarili na 42 biračka mjesta te da razlika od 300 glasova u korist aktuelnog načelnika sigurno ne predstavlja stvarnu volju birača. U ovom momentu ne želimo dovoditi u vezu sudske i druge procese protiv aktuelnog načelnika koji je protukandidat dr. Karadži, ali smatramo da je vladajuća struktura svjesno režirala i upravlja haosom na terenu", navode u saopćenju za javnost.

U zaključku, pozvali su sve relevantne institucije da se uključe u izborni proces u Bugojnu zbog, kako navode, mogućeg izigravanja volje građana.

"Mediji s posebnom pažnjom prate razvoj situacije u sarajevskim opštinama, a Nezavisni blok kao stranka koja djeluje na cijelom području Bosne i Hercegovine, ovim putem poziva sve relevantne institucije, nestranačke i druge posmatrače, cjelokupnu javnost i međunarodne predstavnike da se sa posebnom pažnjom uključe i u ovaj slučaj mogućeg izigravanja izborne volje građana. S tim u vezi, pozivamo i druge političke partije, pojedince koji su dali podršku kandidatu dr. Karadži da izvrše dodatni pritisak kako bi cijeli proces bio završen na najtransparentniji i fer način i kako bi Bugojno dobilo promjenu za koju je, sigurni smo, i glasalo", zaključuju iz Nezavisnog bloka.