Pomoći poslodavcima
284

Nezavisni blok predstavio nove politike za rast i zapošljavanje u BiH

Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Nezaposlenost kao glavni makroekonomski problem u Bosni i Hercegovini može se rješavati isključivo smanjenjem stopa doprinosa, kako bi se poslodavci rasteretili značajnih obaveza, što bi sa druge strane omogućilo povećanje minimalnih primanja – poručeno je sa današnjeg savjetovanja o Novoj ekonomskoj politici za BiH, koje je u organizaciji Nezavisnog bloka održano u Parlamentu BiH.

Na Savjetovanju, na kome su prisustvovali brojni predstavnici relevantnih institucija, organizacija i udruženja, te ekonomski stručnjaci razgovaralo se o mehanizmima razvoja ekonomske politike u BiH, uvažavajući trenutno ustavno uređenje.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić je izjavio:

''Nezavisni blok je izradio novu ekonomsku politiku za Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će značajno biti povećana minimalna primanja, u kojoj će se firma moći otvoriti za 24h, u kojoj će se vrednovati rad, a što bi trebalo pomoći da se zaustavi masovno iseljavanje naročito mladih ljudi. Naša nova ekonomska politika je zasnovana na jasnim pokazateljima, na preciznim načinima i mogućnostima koje imamo u postojećem uređenju i vjerujem da možemo biti puno uspješniji. Na važne pozicije moraju doći ljudi koji znaju i žele dobrobit ne samo svojoj djeci nego i djeci svih građana ove zemlje''.

Aktuelno stanje naše ekonomije najbolje pokazuje posljednji izvještaj Svjetske banke “Doing Business 2017”, gdje BiH zauzima tek 175. mjesto po proceduri registracije pravnih lica.

Nezavisni blok smatra da se registracija novih pravnih subjekata može smanjiti na jedan dan putem “OPEN” procedure, koju su izradili ekonomski stručnjaci ove stranke, a koja bi kroz uvezan informacioni sistem i internet aplikaciju omogućila dobijanje svih neophodnih rješenja za rad. Ovakav sistem omogućio bi brzo otvaranje značajnog broja kako inostranih, tako i domaćih firmi.

Ekonomski tim Nezavisnog bloka je uradio analizu i utvrdio da je moguće smanjiti stope doprinosa na 25% bruto primanja, čime bi se smanjila opterećenja za poslodavce, ali i povećala minimalna primanja radnika. U tom pravcu, naš plan je da u dogovoru sa poslodavcima, osiguramo minimalna mjesečna primanja od 750 KM za radnika.

"BiH treba Novu ekonomsku politiku koja će smanjiti nezaposlenost, kao gorući makroekonomski problem BiH i to kroz niže stope doprinosa I poreza, bržu i lakšu registraciju firmi, te ukidanje raznih parafiskalnih nameta. Smanjenjem nezaposlenosti na ovaj način, naš plan je postići ekonomski rast od 6% godišnje a to je ovakvim, novim i odgovornim pristupom moguće." – izjavio je Faruk Hadžić, magistar ekonomskih nauka, makroekonomski analitičar i član predsjedništva Nezavisnog bloka.