Politička kriza
212

Nezavisni blok predlaže: Izabrati tehničke vlade i održati poštene izbore

Klix.ba
Povodom totalne anarhije i nesnalaženja aktuelne vlasti, neusvajanja važnih akata za funkcionisanje institucija, a čije posljedice trpe svi građani ove zemlje, Nezavisni blok predlaže da državni i dva entitetska parlamenta raspuste aktuelne vlade, te da se izaberu nove tehničke vlade koje bi funkcionisale do izbora 2018. godine.

Ove tehničke vlade bile bi sastavljene od svih parlamentarnih stranaka i omogućile bi nesmetano funkcionisanje institucija sistema i osiguranje demokratskih i poštenih izbora. Ovakav pristup se pokazao kao rješenje i u nekim zemljama regiona, a primjenjuje se kada aktulene vlasti nemaju rješenja niti kapaciteta da osiguranju funkcionisanje države i stabilnost zemlje, navodi se u saopćenju.

"Najave i mogućnost da predsjednik FBiH Marinko Čavara raspusti Parlament FBiH smatramo apsolutno neprihvatljivim i to bi izazvalo kolaps sistema, a najveću štetu bi pretrpjeli građani. Ucjenjivačka jednostrana politika ma bilo od koga ona dolazila ničega dobroga nije donijela narodu. Jedino oko čega su se aktuleni politički lideri saglasili jest – povećanje akciza i cijena života građanima, te su svi odgovori za ovakvu političku anarhiju. Stoga, pozivamo ih da prihvate naš prijedlog kako bi omogućili funkcionisanje sistema i institucija države", navode iz Nezavisnog bloka.