BiH
0

Nezaposlenost u Njemačkoj bilježi novi rekord

NINA
Njemačka nezaposlenost u februaru skočila je na novu najvišu razinu od 2. svjetskog rata nakon što se broj nezaposlenih Nijemaca popeo na 5,2 miliona.

Prema podacima Savezne agencije za rad, objavljenima u utorak, ukupno je bez posla u februarui bilo 5,22 miliona ljudi, dok ih je u januaru bilo 5,04 miliona. Stopa nezaposlenosti ojačala je sa januarskih 12,1 na 12,6 posto.

Sezonska stopa nezaposlenosti tako je u najvećem evropskom gospodarstvu drugi mjesec za redom dosegnula rekord, nakon što je u januaru broj nezaposlenih po prvi puta premašio pet miliona.

Među faktorima koji su pridonijeli najnovijem neslavnom rekordu izdvajaju se i hladna zima, koja uobičajeno smanjuje aktivnosti u građevinarstvu, i slab oporavak gospodarstva.

Agencija kao razlog oštrog skoka nezaposlenosti navodi i reformu socijalnog sistema koja bi trebala potaknuti nezaposlene da prihvaćaju poslove koji im se nude tako što se od mnogih korisnika socijalne pomoći traži da se registriraju po prvi puta kao nezaposleni. Čak dvije trećine novih nezaposlenih odnosi se na takve slučajeve, javlja Bankamagazin.