Izvještaj CBBiH za 2009.
0

Nezaposlenost u BiH je porasla na 24,1 posto

FENA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je nakon pauze obavio raspravu o Godišnjem izvještaju i Finansijskom izvještaju Centralne banke (CB) BiH za 2009. godinu.

Poslanicima se obratio guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić koji je kazao da je ekonomska kriza imala snažan utjecaj i na BiH, te da su uglavnom tokom cijele 2009. pokušavali da, prije svega, ispune svoj prvi zadatak, a to je monetarna stabilnost, a zatim i finansijska stabilnost.

"Imali smo samo jedan instrument u rukama, a to je obavezna rezerva, koju smo koristili u tri navrata kako bi zadržali banarski sektor likvidnim. Rekao bih da smo u tome uspjeli, jer nijedna banka u BiH nije bila nelikvidna nijedan dan“, kazao je Kozarić.

Poslije niza godina gdje smo bilježili ipak ekonomski rast, ovo je prva godina da smo, kazao je, imali negativan ekonomski rast i imali smo pad BDP-a od -3,2 posto.

"Nezaposlenost je, nažalost, naš najlošiji makroekonomski pokazatelj i povećana je za 0,7 posto i iznosi 24,1 posto“, kazao je Kozarić.

Evidentan je pad izvoza od 17 posto i pad uvoza od 26 posto, inflacija je tokom cijele godine bila ispod 2 posto, a devizne rezerve ostale su stabilne i iznosile su na kraju godine 6,1 milijardu KM.

Djelujući u složenom okruženju, Centralna banka BiH je postigla zavidan finansijski rezultat, te je u 2009. godini ostvarila profit u iznosu od 95,78 miliona KM, od čega će 38,31 milion KM biti usmjereno na račun generalne rezerve Centralne banke BiH, a 57,47 miliona KM na račun obaveza prema budžetu BiH.

"Naša namjera je da i u 2010. nastavimo s konzistetnom i odgovornom monetarnom politikom na principima valutnog odbora, da zadržimo stabilnost finansijskog sektora, te nastavimo sa razvojem naših kapaciteta u upravljanju rizicima“, kazao je Kozarić.