Kemal Kozarić
0

"Recesija se duboko odrazila na BiH"

FENA
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je danas u Banjoj Luci da kada je u pitanju makroekonomska situacija u BiH svi pokazatelji bilježe pad, a BDP je u minusu tri posto, što govori da je zemlja u recesiji.

„Recesija i finansijska kriza duboko su se odrazile na BiH i mi očito nismo imali dovoljno instrumenata da se borimo s tim eksternim šokovima, a zemlja se odlučila za stand-by aranžman“, naveo je Kozarić.

Konstatirao je i bankarski sektor u BiH evidentirao pad profita.

Stoga će, ocijenio je, oporavak domaće privrede od udara svjetske ekonomske krize biti dug i težak, ali se već u ovoj godini očekuje blagi rast BDP-a za 0,5 posto.

U narednom periodu, naglasio je, političke teme trebaju biti zamijenjene ekonomskim, a svi resursi okrenuti ka ekonomskom oporavku zemlje.

“Izborna je godina pa očekujemo i dosta političkih tenzija, ali mislim da će i političke stranke na vlasti pokušati otvoriti javne radove i pokrenuti projekte da bismo napravili dinamičniju sliku ekonomije BiH“, rekao je Kozarić u izjavi novinarima u Banjoj Luci, gdje se održava naučni skup „Uvjeti i ograničenja prevladavanja efekata globalne krize“.

Skup se održava povodom obilježavanja 35 godina rada Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.