Uoči Međunarodnog dana mladih
1

Nezaposlenost je najveći problem

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nezaposlenost svojim najvećim problemom smatra 75 posto mladih, dok 90 posto njih vjeruje da ima mali ili nikakav uticaj na donošenje odluka koje se odnose na njih, pokazalo je istraživanje "Glasovi mladih" provedeno u cijeloj BiH.

Ovo istraživanje, u kojem je učestvovalo 2.630 mladih osoba, provedeno je u okviru UN programa Zapošljavanje i zadržavanje mladih, koji zajednički provodi pet agencija UN, saopšteno je iz UNDP-a.

Program UN, uz podršku institucija vlasti na svim nivoima i uz pomoć 16 centara za informisanje, savjetovanje i obuku širom BiH, pruža savjete i podršku za više od 35.000 mladih osoba.

Više od 2.400 njih dobilo je priliku za svoje prvo radno iskustvo, a za više od 1.500 mladih lica osigurana je besplatna informatička obuka i kursevi engleskog jezika.

"Mladi imaju sposobnost donošenja kreativnih i hrabrih promjena, imaju glavnu ulogu u naporima ostvarivanja slobode, demokratije i jednakosti", rekao je generalni sekretar UN Ban Ki-moon povodom Svjetskog dana mladih i dodao da su mladi na Konferenciji za održivi razvoj u Riju pokazali energiju, sposobnost i želju da se nose sa globalnim izazovima.

Međunarodni dan mladih pod temom "Izgradnja boljeg svijeta: Partnerstvo sa mladima" obilježava se 12. avgusta s ciljem podizanja svijesti o potrebama mladih ljudi koji imaju nove ideje i održavaju mir u svijetu.