Međunarodni dan mladih
143

"Čujemo li se?!"

Klix.ba
Foto: A. Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Aktivistice i aktivisti Instituta za razvoj mladih KULT simboličnim performansom obilježili su Međunarodni dan mladih. Iako se širom svijeta taj dan obilježava svečano, uz pjesmu, ples i druženje, mladi u BiH zbog katastrofalnog stanja u kojem se ova populacija nalazi odlučili su se skrenuti pažnju javnosti da je za mlade u BiH otkucalo "pet do 12".

Mladi su se okupili ispred Katedrale u Sarajevu i u 11:55 počeli da plješću dlanovima proizvodeći buku u kratkim vrmenskim intervalima glasno uzvikujući "Čujemo li se?!". Nakon što su formirali kolonu po jedan, krenuli su u istom ritmu prema Vječnoj vatri uzvikujući upozoravajuće "Čujemo li se?!". Nosili su majice s natpisima na kojimka poručuju da mladi traže nova radna mjesta, bolje formalno i priznato neformalno obrazovanje, provođenje zakona o mladima...

"Brojni su problemi mladih u našoj zemlji. Više od 70 posto mladih želi otići u inostranstvo zauvijek ili pak na duži vremenski period s namjerom da to postane zauvijek. Mnogi će na to reći 'neka idu ako žele, svakako samo ispijaju kafe', reći će da su mladi lijeni, da ne znaju da rade, da su paraziti na račun roditelja...", kazao je nakon performansa Muamer Logo iz KULT-a, dodajući kako u tome ima istine, ali da bi se stvari ipak trebale posmatrati uzročno-posljedično:

"Zašto piju kafe? Zato što nemaju za sok! Zašto su lijeni? Zato što im se ovdje ne pokazuje da se trud isplati! Ne znaju raditi? Zato što ih njihovom poslu nije naučio obrazovni sistem koji je to morao! Ne uče? Zato što ih kad dođu na tržište rada ismijavaju za ono što su u školama naučili. Paraziti su na račun roditelja? Pa, nemaju koga bližeg, jer država im ni na koji način ne pomaže", kazao je Logo.

Mladi su podsjetili i na činjenicu da su ranije generacije imale mnogo više podrške nego što mladi imaju danas:

"Postojao je sistem koji ih je adekvatno školovao, pripremao za posao a zatim im pronalazio radna mjesta. Školske sekcije, domovi mladih, sportski klubovi i slično davali su im dodatnu mogućnost razvoja. Studentski servisi davali su im mogućnost zarade džeparca i jeftinih ljetovanja".

Performans su podržali Udruženje "Narko Ne", Vijeće mladih Općine Stari Grad, UNFA Y-Peer, Obrazovno-razonodni centar za mlade "Spajalica" te druge organizacije i udruženja iz BiH.