{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nezaposleni bračni par iz BiH u Irskoj prima 90.000 eura godišnje

S
30.9.2011. u 09:03
0
125
Nezaposleni bračni par iz BiH u Irskoj prima 90.000 eura godišnje
0
Nezaposleni bračni par iz BiH u Irskoj prima 90.000 eura godišnje
Redovi za socijalnu pomoć u Irskoj
Poslanik u irskom Parlamentu iz redova Laburističke stranke Jimmy Harte pozvao je na ograničenje socijalnih primanja i kao jedan od razloga naveo je primjer nezaposlenog bračnog para iz BiH koji prima 90.000 eura na godišnjem nivou. Bračni par, koji sa četvoro djece živi u Dablinu, mjesečno dobije 1.763 evra.
On je informaciju o ovoj porodici dobio od zvaničnika službe Socijalne pomoći. Prema njegovom mišljenju, ovoj porodici je više nego dovoljno da prima 50.000 evra godišnje.

"Ova porodica ne čini ništa nelegalno, ali je sistem pogrešan kada bračni par prima 90.000 eura, a ne radi ništa. Ne smatram da bi ovaj iznos bio prihvatljiv ni u dobrim vremenima, ne uzimajući u obzor lošu situaciju u kojoj se mi sada nalazimo", rekao je Harte i dodao da, osim toga što dobija 90.000 eura godišnje, ova porodice ne plaća porez na imovinu niti dobija račune za komunalije.

Senator Harte je naglasio da u Irskoj ima bračnih parova gdje su oba supružnika zaposlena, a ne dobijaju ni približnu sumu na godišnjem nivou.

On smatra da bi irski bračni par dobio 90 000 eura godišnje morao bi da godišnje zaradi blizu 140.000 evra, jer im se odbija porez.

Harte će ovu informaciju proslijediti irskom ministru za socijalna pitanja Joan Braton.

Prema njegovim riječima, on lično nema ništa protiv navedene porodice, ali da želi da se izvrši revizija svih slučajeva koji primaju socijalnu pomoć i da se zalaže za ograničenje isplate sredstava.

Irska je poput Grčke i Portugala u dužničkoj krizi, zbog čega je bila primorana zatraži finansijsku pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: