{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nezakonito imenovani komesar Lasić još uvijek nije objasnio zašto je MUP HNK vratio migrante

Klix.ba
18.5.2018. u 13:19
17
87
Nezakonito imenovani komesar Lasić još uvijek nije objasnio zašto je MUP HNK vratio migrante
17
Nezakonito imenovani komesar Lasić još uvijek nije objasnio zašto je MUP HNK vratio migrante
Ilija Lasić
Sve oči javnosti uprte su danas u policijskog komesara MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Iliju Lasića od kojeg se očekuje objašnjenje po kojem osnovu je postupio kantonalni MUP, na čijem je čelu, kada je jutros iz Konjica vratio konvoj s autobusima na putu iz Sarajeva ka Izbjegličkom centru Salakovac.
Kako su kazali putnici iz autobusa, izbjeglice, migranti, volonteri i predstavnici institucija, njih je jutros u Konjicu zaustavila policija i naredila im da izađu iz autobusa. Potom su vraćeni u autobuse i poslani s druge strane tunela Ivan, na teritoriju Kantona Sarajevo.

Do ovog trenutka iz MUP-a HNK nismo uspjeli dobiti nikakvu informaciju niti se komesar Lasić javlja.

Komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović rekao je da odluku o vraćanju konvoja može donijeti samo policijski komesar, a mnogi čelnici od jutros su podsjetili da je Lasić na tu poziciju imenovan nezakonito i da se nezakonito nalazi u tom statusu.

Sporna odluka začuđujuća je i jer je Lasić na sebe prenio ovlasti derogirajući odluke organa države BiH.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Mostaru je još u julu prošle godine donio presudu kojom je potvrđeno da je Lasić nezakonito imenovan. Ovaj sud je uvažio žalbu bivšeg šefa policije u HNK Amira Begića koji je bio jedan od kandidata za ovu poziciju i jedini koji je zadovoljio konkursnu proceduru.

Višegodišnji problem imenovanja komesara policije u septembru je "pokušao riješiti" HDZ BiH predlažući na vanrednoj sjednici Vlade HNK istog čovjeka - Iliju Lasića. Ovaj prijedlog u Skupštini je nazvan nonsensom jer se komesara željelo imenovati protivno zakonu i presudi suda, a taj potez HDZ-a doveo je Vladu HNK pred raspad.

Razrješenje Lasića s pozicije do danas se nije dogodilo, a on zbog sudske presude na toj poziciji ne prima platu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: