BiH
5

Nezadovoljni radnici hotela Maršal nakon štrajka upozorenja očekuju sastanak u Vladi KS

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nezadovoljni radnici hotela Maršal danas su od 10 do 12 sati održali mirni štrajk upozorenja kako bi javnosti prezentirali svoje zahtjeve koji se u prvom redu odnose na neisplaćivanje plata i uplatu doprinosa, kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika hotela Maršal Dževad Holjan.

Prema njegovim riječima, svi radnici su bili na okupu te su jasno izneseni svi zahtjevi.

"Riječ je o četiri stava o kojima smo jučer upoznali javnosti. Također, tražimo povratak naših kolega na posao, a današnjim okupljanjem smo završili prvu proceduru štrajka upozorenja. Sada čekamo povratnu informaciju i sastanak u Vladi Kantona Sarajevo, kao i eventualni dogovor s resornim ministrom kako bismo probleme rješavali mirnim putem", kazao je Holjan.

Predsjednik Sindikata istakao je također kako v. d. direktorice Amra Kaljić danas nije bila prisutna na okupljanju radnika te da je u pojedinim medijima iznosila neistine na račun radnika.

"Naš kolega Dragan Mijić je prije dva dana dobio otkaz u kojem stoji da postoje indicije kako on može nanijeti štetu hotelu zbog propusta u poslovanju, i to bez prava žalbe i otkaznog roka. Prije nekoliko mjeseci još dvojica radnika su otpušteni bez ikakvog objašnjenja", dodao je naš sagovornik.

Podsjećamo, radnici u svojoj odluci o stupanju u štrajk kao razloge navode nepoštivanje obaveza poslodavaca po osnovu isplate plata s doprinosima, uskraćivanje prava na liječenje, nepoštivanje obračuna noćnog i prekovremenog rada i uskraćivanje korištenja slobodnih dana.