BiH
6

Radnici hotela Maršal najavili štrajk zbog neisplaćenih plata, uprava tvrdi da je situacija sređena

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sindikat radnika hotela Maršal za danas, 6. oktobar je najavio štrajk upozorenja, zbog, kako navode, neuplaćivanja plata i doprinosa te generalno lošeg stanja u preduzeću. S druge strane, v. d. direktorice Amra Kaljić za Klix.ba kaže da je situacija u potpunosti sređena te da ona nije adresa na koju se radnici trebaju obratiti.

Radnici u svojoj odluci o stupanju u štrajk kao razloge navode nepoštivanje obaveza poslodavaca po osnovu isplate plata s doprinosima, uskraćivanje prava na liječenje, nepoštivanje obračuna noćnog i prekovremenog rada i uskraćivanje korištenja slobodnih dana.

Radnici su, kako navode, ostali uskraćeni za svoja prava, a najviše ih je razljutio otkaz dugogodišnjem uposleniku Draganu Mijiću koji je 36 godina bio uposlenik hotela Maršal. V. d. direktorice Kaljić navodi da je otkaz uslijedio jer je Mijić pronevjerio novac i oštetio firmu za 75.000 KM.

"Ne znam zašto su se radnici sada odlučili za štrajk, njihova agonija traje već pet godina i oni od 2011. imaju problema s potraživanjem za uplatu doprinosa i plata. U posljednje vrijeme od kada sam ja v. d. direktorice situacija je apsolutno sređena i finansijski tokovi su svedeni u zakonske okvire. Hotel u posljednjih šest ili sedam mjeseci dobro funkcionira i zabilježen je određeni napredak, a ono o čemu radnici govore (da ih poslodovac ne poštuje, op. a.) sada nije korektno jer su to trebali raditi prije nekoliko godina kada nisu imali plate. Ja nisam prava adresa za njih, dovedena sam da sredim situaciju, a o potraživanju će odlučiti Vlada KS ili neko ko bude prozvan", kazala je Kaljić.

Navodi kako je o finansijskim malverzacijama u hotelu upoznato Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), zbog čega su hotelu određeni period bili blokirani računi.

Radnici hotela Maršal će se od 10 do 12 sati okupiti u hotelu i iznijeti svoje zahtjeve.