BiH
3

New York Times prenio reakcije Džaferovića i Mijatović na knjigu o Tuzlanskoj kapiji

S. H.
U članku agencije Associated Press, koju je prenio i ugledni američki The New York Times, tematizira se slučaj knjige Ilije Brakovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija" koju je organiziralo Ministarstvo odbrane Srbije, kao i reakcije na ovaj događaj.

"Visoka evropska zvaničnica Dunja Mijatović oštro je kritizirala srbijansko Ministarstvo odbrane zbog promocije knjige, u kojoj se pokušava negirati da su snage bosanskih Srba izvršile napad u kojem je ubijeno 71 lice u bosanskom gradu Tuzla", navodi se u članku.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava je kazala da "propagiranje falsifikata i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu ozbiljno podriva sve napore na trajnom miru i pomirenju".

U članku se navode i reakcije bh. udruženja za ljudska prava i bošnjačkih zvaničnika koji su također kritizirali srbijansko ministarstvo, te se navodi da je ovo Ministarstvo već i ranije izdalo više knjiga bivših vojnih oficira koji su osuđeni za ratne zločine.

Dalje se navodi da je bivši general vojske bosanskih Srba Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora u Bosni i Hercegovini za zločin na Tuzlanskoj kapiji, ali da je u Srbiji na slobodi.

Među reakcijama, izdvojena je reakcija Šefika Džaferovića, "bošnjačkog člana bosanskohercegovačkog multietničkog Predsjedništva, koji je kazao da Srbija potkopava svoje odnose sa Bosnom i Hercegovinom, štiteći osuđenog ratnog zločinca, negirajući njegove zločine i vrijeđajući porodice žrtava mladih ljudi koje je pobio".

Navodi se da je "Srbija podržavala bosanske Srbe protiv Bošnjaka, koji su većinom muslimani, te Hrvata tokom rata od 1992. do 1995. u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, a milioni su raseljeni".

Reakcije na promociju knjige Ilije Brankovića se ne stišavaju. Vijeće mladih grada Tuzle najavilo je protestno okupljanje u srijedu (13. Novembra u 12 sati), upravo na Tuzlanskoj kapiji gdje će se obratiti okupljenima i medijima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Vijeće mladih Grada Tuzla će nakon događaja poslati zvaničan dopis predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem će biti zatraženo da se država Srbija zvanično ogradi od promocije navedene knjige i u cilju promocije pravde, antifašizma, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa isporuči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini.