BiH
24

Nevrijeme uzrokovalo materijalnu štetu u Semberiji, Brčkom, Gradačcu...

Piše: E.S.H./N. J.
Nakon aktivacije narandžastog meteoalarma, koji je upozoravao na nevrijeme u pojedinim dijelovima naše zemlje, olujni vjetar je u poslijepodnevnim satima zahvatio područje Semberije, Gradačca i Brčkog, a kiša pada u cijeloj zemlji.

Vjetar je kidao niskonaponsku mrežu i lomio i čupao drveće, a u Brčkom je zabilježen i grad veličine jajeta koji je oštetio krovove, prozorska stakla i plastenike. Jak pljusak zabilježen je i na području Banje Luke i Prijedora, a materijalna šteta zabilježena i na području Bosanske Gradiške.

Tihomir Dejanović iz Protivgradne preventive RS je rekao da je od Bosanske Dubice do Bijeljine protutnjao višećelijski oblak širine tri kilometra i to dužinom od 200 km. Na njega je ispaljeno 210 protivgradnih raketa.

Na terenu su i ekipe Elektrodistribucije, jer je olujno nevrijeme izazvalo više kvarova na elektromreži.

V. d. direktora Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak za Klix.ba je kazao da je danas grad nanio štetu na području Gradačca.

"Naše ekipe su izašle na teren kako bi osposobile i raščistile saobraćajnice, a također kako bi pomogle ljudima čije su kuće pretrpjele štetu. Kiša već 3-4 sata pada u Sarajevu i centralnom dijelu Bosne, a prema informacijama iz Hidrometeorološkog zavoda padavine bi trebale prestati već oko ponoći", kazao je Solak.

Naglasio je da su iz CZ ranije izdali upozorenje posebno ljudima koji žive na sjeveru zemlje, da se danas očekuju padavine i grad.

On je dodao kako će tokom sutrašnjeg dana imati više informacija o eventualnim štetama koje je nanio grad na području FBiH.

I u glavnom gradu BiH kiša je cijele večeri praćena grmljavinom, ali zasad nema vanrednih situacija.

Iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo su nam rekli da nije bilo poziva građana kojima treba pomoć, te da se nadaju da neće biti pojave poplava i klizišta.

Dežurni meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Ibrahim Hadžismailović je večeras izjavio da se prestanak padavina očekuje do ponoći. Dodao je da se sutra poslijepodne očekuju lokalne nestabilnosti ti u istočnim krajevima, na jugu i na jugozapadnim dijelovima BiH, ali mnogo manje nego danas.

"Narednih dana će biti sunčano, a za vikend sunčano i vruće", naveo je Hadžismailović.