Otežano prometovanje
21

Nevrijeme stiglo i u BiH: Gradske ulice u Livnu sinoć zatrpane ledom i vodom

L. S.
Foto: Livno Online
Foto: Livno Online
Grad Livno je sinoć oko 23 sata zahvatilo snažno nevrijeme praćeno kišom i tučom, uslijed čega su gradske ulice ubrzo bile zatrpane ledom i vodom.

Prema trenutno dostupnim informacijama nije bilo štete, ali zato je otežano prometovanje gradskim ulicama.

Podsjećamo, Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine je izdao narandžasto upozorenje zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih, udara vjetra i intenzivnijih pljuskova, praćenih grmljavinom.

Intenzivnije padavine su najavljene u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Poslijepodne se očekuje prestanak padavine i razvedravanje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne, a tokom noći i u ostatku zemlje.

O svemu se oglasio poznati bh. meterolog Nedim Sladić koji napominje građane da poštuju upozorenja nadležnih hidrometoroloških službi.

"Važno je istaknuti da su ovo udari vjetra, koji su znatno kraći i obično dvostruko jači od srednjeg vjetra. Slabljenje vjetra očekuje se u drugom dijelu poslijepodneva. Novo jačanje vjetra ponovo će uslijediti nakon toga za manje od 48 sati", poručio je Sladić.

Nevrjeme je, također, pogodilo Sloveniju i Hrvatsku. Našim Zapadnim susjedima izdato je crveno i narančasto upozorenje zbog jakog vjetra.

Dok u Hrvatskoj zasad nema dojava o poplavama ili štetama koje su prouzročile obilne oborine, u susjednoj Sloveniji je situacija mnogo dramatičnija. Sirene su se oglasile u nekoliko općina duž toka Drave. More je poplavilo Piran. Jak vjetar nosio je krovove, a nekoliko je saobraćajnica neprohodno zbog odrona.