BiH
61

Nevrijeme nanijelo veliku štetu širom BiH, nestala jedna osoba

Piše: N. J.
Područje u blizini Boračkog jezera (Foto: Klix.ba)
Veliko nevrijeme pogodilo je jučer popodne i sinoć nekoliko gradova u našoj zemlji. Jedna osoba je nestala usljed velikog nevremena, a zabilježene su velike materijalne štete.

Muškarac starije dobi nestao je u blizini Čelinca u subotu uvečer nakon što je pao u rječicu Jošavka koja je bila nabujala usljed velikih padavina.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite RS saopćili su da je olujno nevrijeme praćeno krupnim gradom zahvatilo i Bijeljinu.

"Kiša i grad pogodili su jučer i područje Doboja, gdje je led veličine oraha padao velikom brzinom, nošen jakim vjetrom i kišom, a zbog nevremena je u Zvorniku prekinuta utakmica Premijer lige između Drine i Radnika", saopćeno je.

Obilne padavine pogodile su i Prnjavor i ponovo nanijele štetu lokalnom stanovništvu.

Oštećeno 1.000 krovova u Gračanici

Prema prvim, preliminarnim podacima Operativnog centra Civilne zaštite FBiH, na području Gračanice oštećeno je oko 1.000 krovova usljed grada koji je bio veličine jajeta, a u pojedinim dijelovima općine i do pola kilograma.

Također, snažan vjetar nosio je krovove od lima. Osim stambenih objekata, oštećene su i industrijske hale, garaže, pomoćni objekti, a štete su nastale i na automobilima, na kojima su polupana stakla i oštećena limarija.

U nekoliko općina došlo je do izlijevanja lokalnih vodotoka. U Doboj Istoku je poplavljeno 20 stambenih objekata, a oštećen je, prema dosadašnjim prijavama, jedan krov. Plavljenja objekata bilo je i u Srebreniku, gdje su oštećene i poljoprivredne površine, a tu je padao grad veličine oraha. Jaka kiša padala je i u Gradačcu, a tamo su ispaljivane protugradne rakete.

Vjetar čupao čitava stabla

Nevrijeme je zahvatilo i dio Mostara, Čapljine i Međugorja, a ti su dijelovi ostali i bez napajanja strujom. Nevrijeme u vidu kiše praćene jakim vjetrom zahvatilo je i područje Konjica, Jablanice i Stoca.

Kako su nam javili čitatelji sa mjesta događaja, jak vjetar je čupao čitava stabla, lomio grane i nosio sve pred sobom na području u blizini Boračkog jezera. Sve je pratila jaka kiša i grmljavina. Veći dio naselja u ovom području ostao je bez struje.

Jaka kiša i vjetar nisu mimoišli ni Sarajevo, ali u Civilnoj zaštiti zasad nemaju prijavljenu veću štetu u glavnom gradu BiH.