Obilne padavine
133

Nevrijeme hara Dalmacijom: Trogir pod vodom, pijavice na moru, požar na Hvaru

Klix.ba
Obilna kiša nešto prije 17 sati potopila je veće dijelove Jadrana. Kišu je pratila snažna grmljavina, a najgore je bilo u srednjoj Dalmaciji.

Čiovo i Trogir su imali obilne pljuskove u kojima je mjestimice bilo i bujice. Poplavilo je podnožje kule Kamerlengo, pa su morali intervenirati vatrogasci DVD-a Trogir, piše Dalmacija Danas.

Čitateljica Index.hr je poslala fotografije potopa iz okolice Trogira.

"Ovo je područje Čiova, strana koja vodi do Trogira. Uglavnom Okrug Gornji, Žedno, kuda sam prolazila i gdje su nastale slike bilo je stravično da sam se ja u svojih 64 godine pošteno prepala jer ovo još nisam doživjela. I da napomenem da sam prolazila u tom momentu kroz pola metra visoke bujice", ispričala je.

Foto: Index.hr
Foto: Index.hr

Na više mjesta na obali pojavile su se pijavice. Velika pijavica razvila se u Podstrani, nedaleko od hotela Lav.

Osim toga, pijavice su zabilježene i kod Orebića te na Visu.

Popodnevne padavine samo su nastavak dugo najavljivane promjene vremena, a slično će vrijeme biti do kraja dana.

Izražena promjena vremena do jutra je zahvatila veći dio Hrvatske. Od jučer u 10 sati do danas u 10 sati nerijetko je palo i više od 50 mm kiše.

Istru je pogodilo još jedno jako nevrijeme, u kojem je jedna osoba stradala. Turistu je kod Poreča udarila munja te je hospitaliziran, a jak vjetar čupao je stabla i doveo do nestanka struje u dijelovima Istre.

Do kraja dana i dalje će se zadržati većinom oblačno i svježije vrijeme, naročito u unutrašnjosti Hrvatske te na sjevernom Jadranu. Smanjenje naoblake sa zapada očekuje se tek prema večeri.

Foto: Index.hr
Foto: Index.hr

Za danas je i dalje za cijelu zemlju na snazi više upozorenja. Dok je za kopnenu Hrvatsku na snazi žuti alarm zbog moguće obilne kiše, na Jadranu je na snazi narandžasti alarm - kako zbog orkanskog vjetra, tako i zbog moguće obilne kiše i jakih grmljavinskih nevremena. U podvelebitskom kanalu i na Kvarneru na snazi je crveni alarm zbog orkanske bure i jake kiše.

Još ranije, grom je uzrokovao požar na Hvaru, a u gašenju sudjeluju i avioni. Prema Hvaru su upućena dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske.