BiH
0

Nevladine organizacije pozivaju parlamentarce da usvoje zakone o reformi policije BiH

FENA
Nevladine organizacije iz BiH, njih 12, uputile su danas otvoreno pismo predsjedavajućim poslaničkih i klubova delegata u državnom parlamentu, apelirajući na njih da dođu do političkog dogovora i usvoje zakone o reformi policije da bi se ispunio uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA).

Organizacije u pismu napominju da je za EU usvajanje ovih zakona uvjet koji se ne može izbjeći i sve dok je ovo pitanje otvoreno, proces evropskih integracija ostaje zamrznut za BiH.

-Integracija u EU je najvažniji strateški cilj BiH i građani i građanke žele da vide ekonomski razvoj, jače socijalne i poslovne veze s EU, otvaranje pretpristupnih fondova, liberalizaciju viznog režima i sve druge pogodnosti koje ovaj proces donosi, naglašavaju nevladine organizacije.

Upozoravaju da je izvjesno da će u slučaju neusvajanja policijskih zakona doći do obustave pregovora s BiH o članstvu u EU. BiH je već sada, kako ocjenjuju, po različitim pokazateljima razvijenosti na posljednjem mjestu u Evropi, a izolacija koja će uslijediti odbijanjem policijske reforme oduzet će i posljednju mogućnost da se ovaj položaj promijeni.

Organizacije navode da su svjesne da se sama reforma policije, kao i sve ostale koje su potrebne za bolje funkcioniranje države i poboljšanja životnih uvjeta njenih građana, moraju nastaviti, te da za nastavak reforme ovi zakoni nisu nikakva prepreka.

-Kao poslanici i poslanice u Parlamentarnoj skupštini BiH, imate u ovom trenutku ogromnu odgovornost prema građanima i građankama BiH, te apelujemo da ovom poslu pristupite sa sviješću o važnosti postizanja dogovora koji će voditi skorom potpisivanju SAA, navodi se u otvorenom pismu.

Organizacije koje potpisuju ovaj apel su ACIPS, Fond otvoreno društvo BiH, Centar za policy studije CEPOS, Global Rights, Centar za promociju civilnog društva, Helsinški komitet za ljudska prava BiH, Centar "Žena i društvo", IBHI BiH - Nezavisni biro za humanitarna pitanja, Centri civilnih inicijativa, Inicijativa i civilna akcija ICVA, Fondacija CURE te Transparency International BiH.