Zaledili Neretva i Boračko jezero
0

FOTO / Nevjerovatni prizori zaleđenog Jablaničkog jezera

Piše: Nedžad Jamaković
Jablaničko jezero okovano ledom (Foto: Organizacija sportskih ribolovaca Konjic)
Jablaničko jezero na području Konjica okovano je ledom, a led i snijeg prekrili su i Boračko jezero usljed sibirske zime i niskih temperatura u posljednjih nekoliko dana.

Kako nam je rekao Hrabren Kapić iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, Jablaničko jezero prekriveno je snijegom i ledom, jer je i prije velikih minusa na mjestu jezera na području Konjica ostalo veliko polje, zbog ispuštanja vode na brani Hidroelektrane Jablanica. Zaledilo je, međutim, i Boračko jezero, što se, kako kaže naš sagovornik, dešava možda jednom u 20 godina.

"Taj led na Boračkom jezeru pokrio je sada već i snijeg, a ljudi su hodali po zaleđenom jezeru. U jednom od okolnih mjesta nadomak jezera izmjereno je ovih dana čak 140 cm snijega", kaže Kapić.

Ovih je dana također zaledilo i korito rijeke Neretve u Konjicu. Niko od starijih osoba ne pamti da su Neretvom prolazile sante leda kao ove zime i da površina Neretve može da zaledi, što nam je potvrdio i Dženan Jahura iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic. Dženan kaže da su dvije trećine korita Neretve u Konjicu zaledile proteklog vikenda te da je voda tek od srijede počela otapati led. Na pojedinim mjestima čitavo korito rijeke Neretve bilo je pokriveno ledom, s obje strane obale.

"Niko ne pamti da je Neretva zaledila, pogotovo u ovakvom obimu. Ledila je s obje strane obale i može se reći da je zaledilo dvije trećine njenog korita u Konjicu. Međutim, sad je dio tog leda ipak otopljen", rekao je Jahura za Sarajevo-x.com. Prema njegovim riječima, niske temperature i snjegovi u Konjicu nisu veliko iznenađenje, ali u posljednjih 5-6 godina nije bilo oštrijih zima.

"Bilo je ovdje snjegova i po metar, nije ovo senzacija. Međutim, problem je što smo se malo uljuljkali, jer su u posljednjih nekoliko godina zime, pogotovo u odnosu na ovu, bile blaže. Ipak, ova zima ostat će upamćena po tome što je Neretva zaledila", kaže Jahura, dodajući kako je temperatura u Konjicu jutros bila minus 17 stepeni celzija.