Nesklad u Hagu
50

Nevenka Tromp: Srbija manipulira činjenicama, pravda je podijeljena prema političkoj računici

Piše: I. Č.
Nevenka Tromp (Foto: YouTube screenshot)
Nevenka Tromp (Foto: YouTube screenshot)
Nekadašnja istraživačica u Haškom tribunalu i predavačica na Univerzitetu u Amsterdamu Nevenka Tromp kazala je u razgovoru za Klix.ba da je jedino Srbija od početka shvatila da Haškom tribunalu treba pristupiti politički.

"Naposlijetku se isplatilo što je Srbija skrivala inkriminirajuće dokaze od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, dok su njeni zvaničnici u medijima širili histeriju protiv 'antisrpske organizacije' u Hagu", kazala je profesorica Tromp.

Navela je da su dnevnici bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora, trebali otvoriti put Srbije ka Evropskoj uniji, kao dio ispunjavanja uvjeta Srbije s Tribunalom.

"Međutim, svi ti dnevnici pristigli iz Srbije, sudije u presudama Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću citiraju kao oslobađajuće dokaze i kao olakšavajuće okolnosti za državu Srbiju", napominje bivša istraživačica u Haškom tribunalu.

Dodala je da dnevnici, čija originalnost još uvijek nije dokazana, pokazuju da se vođe Srbije i Republike Srpke nisu slagale pa zbog toga ne mogu ni dijeliti zajednički kriminalni plan.

"Srbija ne bi bila ovakvo uspješna da ne manipulira haškom pravdom, a da je u tom nisu svesrdno pomagale sile koje su dijelile Bosnu i osnovale tribunal. Ne da donose pravdu, nego da spriječe vojnu intervenciju protiv Srba 1993. godine koju je tada tražila svjetska javnost", kazala je Tromp.

Napominje da je u konačnici sila moćnih podijelila pravdu prema političkoj računici.

"Prema toj računici Srbija ne nosi krivičnu odgovornost, nego neokrnjeno izlazi iz rata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu", kaže Tromp za Klix.ba.

Ističe da je ljudima u Hagu jasno kako je Srbija izlobirala stvaranje kosovskog suda u prijestolnici globalne pravde.

"Posljednje poglavlje ove duge pravne sage će biti poglavlje o zločinima nad Srbima. Nadam se da bar povijest neće pamtiti samo ono što se posljednje čulo", kazala je profesorica Nevenka Tromp u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.